Val202 ne upošteva kvot slovenske glasbe / gre za 86 sekund / AKOS #wtf

Takle mamo v Sloveniji. Včeraj je Dnevnik objavil zanimiv članek, ki prikaže vso bedo Slovenije. Namreč, AKOS je naredil analizo slovenske glasbe 10. avgusta med 8. in 16. uro in so ugotovili, da se Val202 ni držal zakona. Namreč predvajali so 66,3 odstotka, namesto 70 odstotkov slovenske glasbe. Aja, da bo vsem jasno – AKOS je šel preverjati Val202 na podlagi prijave nekega drugega radia!

Pred časom je bil sprejet zakon, ki nalaga javnim RTV radijem, da morajo vrteti 40 odstotkov slovenske glasbe in od tega mora biti 70 odstotkov v slovenskem jeziku. 1o. avgusta se Val202 ni držal tega, saj je bil problematičen komad Magnifica – Hir aj kom, hir aj go, ki ni v slovenskem jeziku. In tako je Val202 namesto 34 komadov, ki bi zadostili zakonu, predvajal zgolj 33 komadov in tako kršil zakon za 86 sekund! Si morate misliti! Kako si lahko drznejo storiti kaj takšnega. Zaradi teh 86 sekund bodo trpele generacije otrok in kmalu bomo lahko v medijih zasledili podatke o tem, kaj vse je ta predrznost in nesramnost Vala202 povzročila v naši družbi. Jaz sem frapiran. Šokiran. Zgrožen!

Da, prav ste prebrali. Gre za 86 sekund, s tem, da ima AKOS svoj način merjenja, ki je drugačen od tistega, ki se ga poslužujejo radijske postaje. Poleg tega pa AKOS ne upošteva slovenskih glasbenih podlag, ki so v različnih prispevkih in ki bi se prav tako morale prištevati k kontu slovenske glasbe.

Jebiga. V Sloveniji imamo birokrate, ki pišejo birokratske zakone, ki nimajo veze z realnostjo – zato, da imajo birokrati službe in da se lahko ukvarjajo s takšnimi primeri. Mogoče bi bilo smiselno, če bi AKOS pripravil vsak dan playlisto za javni radio, kjer bi imeli do sekunde preračunane kvote in bi vse “štimalo”.

Zakaj pizidm? Zelo preprosto. Ker je zakon povsem neživljenjski. Predstavljamo si, za trenutek, da se zgodi res huda naravna katastrofa z veliko mrtvimi in še več poškodovanimi v Sloveniji – Val202 priskoči na pomoč z obveščanjem in javljanjem v živo, kar pomeni, da ni časa za slovenske kvote glasbe – nekako si ne predstavljam niti glasbe v tem času, ker ne bi bila primerna. Ampak, ker so birokrati napisali zakon, se ga je seveda potrebno držati. Saj veste, kaj sledi, če se ne držimo zakonov, kajne?

Včasih bi morali uporabiti zdravo kmečko pamet, ki pa je v Sloveniji očitno šla že zdavnaj rakom žvižgat. Predvsem pa bi morali biti zakoni malce bolj življenjski – 10. avgusta so potekale OI in Val202 jih je odlično pokrival. Ampak birokratov to ne zanima. Oni imajo zakon v svojih rokah in voila, Slovenija je tam, kjer je.

Ali se je zaradi teh kvot spremenil odnos do slovenskega jezika? Ali so te kvote prinesle nove skupine, ki ustvarjajo v slovenskem jeziku? Čemu je bil sploh namenjen ta zakon? Občutek imam, da je bil namenjen zgolj temu, da so birokrati imeli delo, ki so ga opravili po najmanjši liniji odpora.

Všeč mi je ta demokracija v kateri živimo in kjer je vsaka stvar določena in definirana! Verjetno nisem edini, kajne?

p.s.: imam predlog za AKOS – na spletni strani prikazujte real time podatke za vsako radijsko postajo, koliko glasbe je že zavrtela v slovenskem jeziku, do tistega trenutka.. Saj bo šlo, kajne? Pa brez dodatnih razpisov in metanja denarja skozi okno za neumnosti..

val202