Pogosto slišim vprašanja o tem, kaj jaz počnem v življenju. Kaj delam in s čim plačujem račune? Vedno delam kup stvari naenkrat – namreč situacija je takšna, da ti ponavadi nihče ne plača v roku in posledično je “fajn met več želez v ognju”. Jeap. To je največji problem, s katerim se soočam, kot samostojni podjetnik, zadnja leta. Plačilna nedisciplina. Ampak tokrat ne bom o tem, ampak bom o bolj zabavnem projektu – Striponomiji.

Striponomija / ekonomija v sliki in besedi je projekt, ki ga ustvarjata dr. Jure Stojan in Ciril Horjak aka Dr. Horowitz. Jure piše, Ciril pa riše za Svet kapitala, ki je poslovni tednik Dela, ki izhaja vsak petek. 

In jaz sodelujem pri tem projektu, kot tudi pri Svetu kapitala, o čemer sem pisal že pred časom. Mlada ekipa, predvsem pa odprte roke, ki omogočajo veliko eksperimentiranja in iskanja prave poti, ki je v tem segmentu vse prej kot jasna in enostavna. Nekaj so pričakovanja, nekaj drugega je realnost, predvsem pa živimo v času, ko so informacije hipne. Ampak tudi o tem mogoče kdaj kasneje, ko se lotim precej bolj analitičnega zapisa o vsem tem.

Danes pa o Striponomiji in Cirilu Horjaku aka Dr. Horowitzu

Cirila sem pred mesecem dni poznal samo po njegovih delih. Vsestranski umetnik, stripar, predvsem pa človek, ki mu možgani resnično delujejo. Da njegovih potez z različnimi pisali, ki postanejo nekaj lepega, umetniškega, niti ne omenjam. Navdušen sem in vesel, da sem ga imel priliko spoznati!

Ko smo se pogovarjali, da bi Striponomijo spravili tudi v “video” format, sem bil takoj za. Z veseljem in brez kompliciranja – naj bodo stvari narejene tako, da se bo videlo, da zadaj ni profesionalna produkcija, predvsem pa, da bo iz njih jasno, kaj komuniciramo in naj bodo nadgradnja zgodbe iz tiska.

Jure Stojan in Ciril Horjak enkrat tedensko pripravita zgodbo iz ekonomije, ki jo potem Ciril tudi zriše. Striponomija tako postane strip s katerim na preprost način uporabniki lahko razumemo dokaj zahtevne ekonomske pojme, o katerih se nam niti ne sanja. In kot “spread” je v tedniku Svet kapitala.

Ker pa je škoda, da se ta zgodba ne ustvari tudi za internete, sva s Cirilom poskusila narediti timelapse njegovega risanja in ga podložila z razlago urednice Petre Kovič. In izpadlo je presenetljivo kul, kljub temu, da je vsa produkcija narejena na iPhonu 6S – priznam, da razmišljam, da bi poskusil s profesionalno opremo, kajti motijo me določene stvari, ki jih ne morem v danih razmerah spremeniti s telefonom. Ampak zaenkrat še vedno ostajam pri snemanju s telefonom in tudi obdelavi videoposnetkov na telefonu.

Playlista Striponomije (hvala Maja!), kjer so zbrane štiri do sedaj pripravljene in objavljene Striponomije: