Če zmaga Donald Trump – ali bo prva dama brez ameriškega državljanstva?

Predvolilna bitka v ZDA se približuje koncu. 8. novembra, ko bodo volivci odšli na volitvah in bodo oddali svoje glasove, bomo izvedeli kdo je ljudstvo (no, elektorje) bolj navdušil. Je to Hillary Clinton, ki bo tako postala prva predsednica ZDA in bo Bill Clinton postal prva dama ZDA. Ali pa bo mogoče zmagal Donald Trump, ki pa bo imel majhen problem – ali bo Melania prva dama in tudi prva dama, ki ne bo imela ameriškega državljanstva.

Bolj, kot se zaključuje predvolilni boj, več takšnih in drugačnih informacij o predsedniških kandidatih prihaja na površje. Hillary in njene aktivnosti v preteklosti, ko je odločala o usodi naroda in je Wikileaks razkril te stvari. Na drugi strani pa ima Donald Trump poleg drugih stvari, problem tudi s svojo ženo Melanio, ki ima sicer ameriško državljanstvo, ampak je po poročanju The Associated Pressa delala na črno v ZDA, pred tem, ko je dobila državljanstvo.

Bučke in drugorazredna tema, bo marsikdo pripomnil. Načeloma bi se strinjal, ampak v tem primeru se ne morem. Namreč Donald Trump je tista oseba, ki se bori proti migrantom. Ki bi postavil zid na mejo z Mehiko in po svoje rešil problematiko z migranti.

Na drugi strani je Melania, ki je sicer dobila precej malo “luči pred kamerami” v času predvolilnega boja, vendar je takrat vedno znova poudarjala, kako je dobila ameriško državljanstvo, kako se je trudila z vizami in ves ostali “bullshit”, ki so ji ga napisali svetovalci. Ampak očitno je pozabila, da ni bilo povsem tako v njenem primeru in da je zgodba vseeno malce drugačna.

Melania Trump was paid for 10 modeling jobs in the United States worth $20,056 that occurred in the seven weeks before she had legal permission to work in the country, according to detailed accounting ledgers, contracts and related documents from 20 years ago (vir)

Mrs. Trump, who received a green card in March 2001 and became a U.S. citizen in 2006, has always maintained that she arrived in the country legally and never violated the terms of her immigration status. During the presidential campaign, she has cited her story to defend her husband’s hard line on immigration.

The wife of the GOP presidential nominee, who sometimes worked as a model under just her first name, has said through an attorney that she first came to the U.S. from Slovenia on Aug. 27, 1996, on a B1/B2 visitor visa and then obtained an H-1B work visa on Oct. 18, 1996.

The documents obtained by the AP show she was paid for 10 modeling assignments between Sept. 10 and Oct. 15, during a time when her visa allowed her generally to be in the U.S. and look for work but not perform paid work in the country. The documents examined by the AP indicate that the modeling assignments would have been outside the bounds of her visa.

It is highly unlikely that the discovery will affect the citizenship status of Mrs. Trump. The government can seek to revoke the U.S. citizenship of immigrants after the fact in cases when it determines a person willfully misrepresented or concealed facts relevant to his naturalization. But the government effectively does this in only the most egregious cases, such as instances involving terrorism or war crimes.

No, Melania ne bo izgubila ameriškega državljanstva in tako ne bo prva dama ZDA brez ameriškega državljanstva. No, tudi ne bo prva dama, kljub temu, da so ljudje iz njenega “rodnega kraja” povsem navdušeni nad to idejo. Predvsem pa si manejo roke, koliko denarja bodo prinesli turisti, ki si bodo prišli ogledovati kraj, kjer je nekoč živela “prva dama”.

Mene pa zanima kako Donald Trump gleda na tole celotno situacijo, ko lahko zaradi žene izgubi volitve. Predvsem zato, ker se on zavzema za drugačen način reševanje problemov z migranti. Smešno, vendar resnično..

By Marc Nozell from Merrimack, New Hampshire, USA (20160208-DSC08078) [<a href="http://creativecommons.org/licenses/by/2.0">CC BY 2.0</a>], <a href="https://commons.wikimedia.org/wiki/File%3ADonald_and_Melania_Trump.jpg">via Wikimedia Commons</a>
By Marc Nozell from Merrimack, New Hampshire, USA (20160208-DSC08078) [CC BY 2.0], via Wikimedia Commons