Prihod Uberja v Slovenijo je po pričakovanjih poln komplikacij. Priznam, drugega nisem niti pričakoval potem, ko je minister Koprivnikar podpisal pismo o nameri s tiskovno predstavnico Uberja in že s tem dvignil prah v javnosti. Predvsem pa me zadnje dni preseneča odziv sindikatov, ki so skočili na položaje in ki bodo branili Slovenijo pred prihodom Uberja.

V Sloveniji smo vsi bolj papeški od papeža in ko sem videl včeraj buče, ki so jih predstavniki sindikatov (Sindikat Mladi plus, Svobodnih sindikat Slovenije, Gibanje za dostojno delo in socialno družbo, Migrantska svetovalnica) pripeljali pred Ministrstvo za javno upravo, se mi je zastavilo nekaj vprašanj.

Razumem. Sindikati so spisali svoje pomisleke v pamflet Digitalizacija JA, prekarizacija NE! kjer se dotikajo poslovnih praks podjetja Uber in kjer ugotovijo, da se Uber predstavlja kot platforma za izkoriščanje delavk in delavcev, z zanikanjem svoje vloge kot delodajalca.

Kaj? Govora je o prekarizaciji. Govora je o servisu, ki bo šele prišel v Slovenijo – spremeniti je treba zakone, da se bo to dejansko zgodilo, vendar sindikati že skačejo naokoli in minirajo vse skupaj. Še en dokaz, da je razvoj Slovenije odvisen od sindikatov!

Živimo v letu 2016. Število prekarnih delavcev je zelo veliko. In razmere v Sloveniji ne kažejo, da se bo to kmalu spremenilo. ZZRS spodbuja brezposelne, da odprejo svoj s.p. in tako rešujejo svojo situacijo. Podjetja raje zaposlijo s.p.je, ker jim predstavljajo precej nižji strošek.

Ampak nazaj k Uberju in sindikatom:

  • taksisti so že sedaj prekarni delavci – s tem, da delajo za par večjih podjetij preko svojih s.p.jev! Torej se za njih ne spremeni nič, edino to, da lahko dobijo dodaten vir prihodka. In ja, tega se je potrebno v letu 2016 res braniti!
  • nihče nikogar ne sili, da naj dela za Uber. Vsak se bo sam odločil! Bo pa Uber naredil verjetno malce več reda med taksisti in razumem, da ima marsikdo veliko korist od trenutne situacije in si ne želi sprememb
  • govoriti o prekarizaciji v primeru Uberja in zahtevati, da Uber zaposli taksiste je precej neumno. Uber taksisti vozijo svoja vozila! Za razliko od prekarcev, ki delajo na tujih strojih in delajo za podjetja zgolj za to, ker je to za podjetje nižji strošek. Ali se pogovarjamo o teh primerih?
  • miti o Uberju (pdf) – sindikati so se potrudili in spisali pamflet mitov o Uberju – jaz se bom dotaknil zgolj enega: Bolje je vsaj nekaj delati, kot pa sploh ne imeti dela / V resnici pa si moramo prizadevati za to, da imajo vsi delavci dostojno delo, torej varne in stabilne zaposlitve, saj smo z dopuščanjem prekarizacije vsi na slabšem. Namesto povečevanja prekarizacije in ustvarjanja novih negotovih oblik dela bi se morali vprašati, kako marginaliziranim skupinam omogočiti varno in trajno zaposlitev ter s tem dostojno življenje. Hahaha. Dajmo se spraševati o tem in v tem času, ko se sprašujemo, naj ti ljudje crknejo. Mogoče pa bi sindikati morali kdaj stopiti iz pisarn in se pogovoriti z ljudmi, ki nimajo za preživetje – njim teorije ne pomenijo prav veliko, ker nimajo niti za kruh.

Razlogov, zakaj je bil tole mimosunek sindikatov je še veliko. Če so prinesli bučke pred ministrstvo, potem bi se morali zavedati, da so bile to njihove buče, ki jih kotalijo.

Mogoče bi si taisti sindikalisti vzeli pet minut časa in bi šli v par lokalov okoli ministrstva in vprašali zaposlene v kakšnem delovnem razmerju so. Bili bi presenečeni, saj za to, da lastnik lokala preživi, zaposli osebo na s.p.. To je problem, ki bi ga bilo potrebno rešiti, ne pa Uber, ki šele prihaja v Slovenijo. Ampak razumem. Sindikati sedaj nabirajo točke na tem primeru.

30.05.2016., Ploce, Dubrovnik - Snimanje za potrebe klijenta, Uber.Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL