To, da je naš zdravstveni sistem v riti, je dokaj jasno. Imamo ministrico, ki je bila polna obljub, kako bo reformirala naše zdravstvo, pa vendar nič od tega. Še manj. Ona se niti ne odziva na stanje, kateremu smo priča, niti se ne pogaja z zdravniki, ki stavkajo zadnji teden. Namesto, da bi se takoj lotila reševanja tega problema, se bo ona šele danes začela pogovarjati s sindikalisti.

Stavka zdravnikov. Precej časa so sindikati napovedovali to stavko in sedaj se res dogaja. Po poročanju medijev naj bi se sistem zrušil v teh dneh – saj gre za stavko zdravnikov, ki si poskušajo izboriti pravice na ramenih bolnikov. Ne, ne podpiram takšnega načina stavke. Ne zdi se mi prav, da se zaradi stavke kršijo pravice bolnikov, kot se to dogaja v tem tednu, ko ne sprejemajo bolnikov, ki so bili naročeni in so dolgo časa čakali na “posege”.

Kot obvešča Sindikat FIDES, bodo pacienti v času stavke dobili zdravstveno oskrbo kot doslej. Zdravniki, ki bodo stavkali, naslednjega delovnega dne po nočni, sobotni ali nedeljski oz praznični dežurni službi ne bodo imeli ambulante. Zato bo porušen sistem naročanja oz. bo treba na pregled čakati dlje časa, saj bodo paciente prevzele druge ambulante.

Razumem zdravnike. Niso v zavidljivi situaciji in očitno jih ministrica niti noče poslušati, ko se želijo pogovarjati o boljših plačah in boljšem zdravstvenem sistemu. Tudi razumem, da je potrebno v Sloveniji iti na nož, če želimo, da se karkoli spremeni.

Ampak taisti zdravniki so del sistema, ki ne funkcionira. Kljub temu, da vemo, da so čakalne dobe v Sloveniji problem, do sedaj še nisem našel predlogov sindikatov, kako naj se to uredi. Kako skrajšati čakalne vrste, kako odpraviti korupcijo v zdravstvu, kako spremeniti monopol, ki ga imajo nekateri v zdravstvu. Ja, 800 eurov provizije pri 2000 eurov vrednem umetnem kolku – to je problem slovenskega zdravstva. In to je problem s katerim se nihče ne ukvarja.

Jebiga. Slovenija pač ni zrela za demokracijo. Mi bi potrebovali absolutizem, saj sicer se nam dogajajo stvari, ki se nam dogajajo. Ja, tudi DUTB in vse ostalo spada v isti koš – nekateri si omastijo brke, drugi poskušajo stvari spremeniti, narod pa je kolateralna škoda, ki največ izgubi v vsem tem procesu. In če imamo nesposobne ministrice, potem je čas, da se poslovijo od svojih stolčkov, predvsem pa da se začnejo ukvarjati s sanacijo našega zdravstvenega sistem ljudje, ki niso revanšistvi in nimajo kupa okostnjakov v omari.

 

2 Responses to Stavka zdravnikov na ramenih bolnikov

  1. davkoplačevalec pravi:

    Tole razdelitev denarja bi morali večkrat pokazati: .

    Za zdravstvo gre pravzaprav ogromen kos torte in učinkovitost ter poraba je trenutno katastrofalna.

  2. Branko pravi:

    Imamo najslabšo možno mešanico javnega in privatnega zdravstva. Javni del zdravstva in v njem zaposleni bi moral delovat kot vse ostale javne službe in bi moral biti financiran izključno iz proračuna, tako kot napr. policija, gasilci, obvezno in srednje šolstvo …. brez udeležbe zavarovalnic, vsak prebivalec RS bi bil upravičenec do znanega nabora zdravstvenih storitev, vso osebje bi bilo plačani kot klasični javni oslužbenci, brez hkratne možnosti ali z zelo omejeno možnostjo delovanja zunaj javnega sistema, vse aparature bi delovale po potrebi, ne pa zdaj, ko stojijo in čakajo, da zavarovalnica odobri preiskave, tako da bi se kapacitete naprav in osebja ves čas polno koristile, centralna nabava vse opreme, pripomočkov in zdravil ter nato sprotno dodeljevanje javnim bolnišnica in zdr. domovom, sprotno obnavljanje potrebnega števila zdravnikov, da se jim s tem zagotovi normalni delovni čas, obveznost zdravnikov, ki so se izšolali na račun države, da določeno št. let oddelajo v javnem zdravstvu … Na ta način bi delovala tudi urgenca, reševalne službe ….Privatni del – naj si sami postavijo potrebno infrastrokturo, naprave, zgradbe, plače po želji, da bo le trg prenesel, financiranje s strani strank, direktno ali preko zavarovalnic (kot. npr. mehanične delavnica) …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.