To, da je naš zdravstveni sistem v riti, je dokaj jasno. Imamo ministrico, ki je bila polna obljub, kako bo reformirala naše zdravstvo, pa vendar nič od tega. Še manj. Ona se niti ne odziva na stanje, kateremu smo priča, niti se ne pogaja z zdravniki, ki stavkajo zadnji teden. Namesto, da bi se takoj lotila reševanja tega problema, se bo ona šele danes začela pogovarjati s sindikalisti.

Stavka zdravnikov. Precej časa so sindikati napovedovali to stavko in sedaj se res dogaja. Po poročanju medijev naj bi se sistem zrušil v teh dneh – saj gre za stavko zdravnikov, ki si poskušajo izboriti pravice na ramenih bolnikov. Ne, ne podpiram takšnega načina stavke. Ne zdi se mi prav, da se zaradi stavke kršijo pravice bolnikov, kot se to dogaja v tem tednu, ko ne sprejemajo bolnikov, ki so bili naročeni in so dolgo časa čakali na “posege”.

Kot obvešča Sindikat FIDES, bodo pacienti v času stavke dobili zdravstveno oskrbo kot doslej. Zdravniki, ki bodo stavkali, naslednjega delovnega dne po nočni, sobotni ali nedeljski oz praznični dežurni službi ne bodo imeli ambulante. Zato bo porušen sistem naročanja oz. bo treba na pregled čakati dlje časa, saj bodo paciente prevzele druge ambulante.

Razumem zdravnike. Niso v zavidljivi situaciji in očitno jih ministrica niti noče poslušati, ko se želijo pogovarjati o boljših plačah in boljšem zdravstvenem sistemu. Tudi razumem, da je potrebno v Sloveniji iti na nož, če želimo, da se karkoli spremeni.

Ampak taisti zdravniki so del sistema, ki ne funkcionira. Kljub temu, da vemo, da so čakalne dobe v Sloveniji problem, do sedaj še nisem našel predlogov sindikatov, kako naj se to uredi. Kako skrajšati čakalne vrste, kako odpraviti korupcijo v zdravstvu, kako spremeniti monopol, ki ga imajo nekateri v zdravstvu. Ja, 800 eurov provizije pri 2000 eurov vrednem umetnem kolku – to je problem slovenskega zdravstva. In to je problem s katerim se nihče ne ukvarja.

Jebiga. Slovenija pač ni zrela za demokracijo. Mi bi potrebovali absolutizem, saj sicer se nam dogajajo stvari, ki se nam dogajajo. Ja, tudi DUTB in vse ostalo spada v isti koš – nekateri si omastijo brke, drugi poskušajo stvari spremeniti, narod pa je kolateralna škoda, ki največ izgubi v vsem tem procesu. In če imamo nesposobne ministrice, potem je čas, da se poslovijo od svojih stolčkov, predvsem pa da se začnejo ukvarjati s sanacijo našega zdravstvenega sistem ljudje, ki niso revanšistvi in nimajo kupa okostnjakov v omari.