The Grand Tour / Jeremy Clarkson, Richard Hammond in James May so imena, ki nam bodo vedno prva asociacija na avtomobilistično oddajo Top Gear, ki so jo ustvarjali od leta 2002 do lanskega leta za BBC. Lansko leto je prišlo do trenj, prekinili so sodelovanje in trije avtomobilski mušketirji so dobili Amazonovo povabilo, da za njih ustvarijo The Grand Tour. Včeraj je bil predvajan prvi del, ki so ga ljubitelji avtomobilizma z nestrpnostjo čakali.

Za vse tiste, ki se jim ne da brati do konca – The Grand Tour je #topshit! Kljub temu, da so bila pričakovanja zelo visoka, so bila ta pričakovanja tudi izpolnjena. Čeprav nisem ljubitelj avtomobilističnih oddaj, pa me njihov črni humor vedno znova prepriča, predvsem pa mi je všeč njihova neuniformiranost.

Sicer pa, kako bi lahko “zajebali” prvo oddajo The Grad Tour, če se v njej igračkajo na pisti na Portugalskem s tremi top vozili: The Holy Trinity / McLaren P1, Porsche 918 in Ferrari LaFerrari. Vse skupaj se začne s uvodno špico “Mad Maxa”, kjer se vozijo s “tjunanimi” Ford Mustangi po puščavi. Ko je enkrat na kupu toliko “dragega železa” (boljše bi bilo, če bi napisal karbona) in če so zraven trije protagonosti, ki so sinonim za Top Gear, potem je prihodnost bleščeča.

Ali obstaja podobnost med The Grand Tour in Top Gear?

Seveda obstaja. Jeremy Clarkson, Richard Hammond in James May so starejši “možakarji”, ki pa se ne dajo. Njihov humor je poznan, predvsem pa je tudi velika podobnost z oddajo Top Gear, kar tudi jasno pokažejo. Zakaj bi ubili koncept, ki je prepoznaven, predvsem pa, ki je del njih.

Par stvari je drugačnih – niso več v studiju, ampak imajo velikanski šotor. Na pisti ne tekmujejo znane osebnosti, ampak imajo za to voznika. V oddaji ni Stiga, ampak je Mike Skinner – bivši NASCAR voznik. Prav tako vozila vozi belgijski F1 voznik Jérôme d’Ambrosio – kar je ultra zabaven del v 1. oddaji The Grand Tour.

Top Gear VS The Grand Tour?

Težka odločitev, predvsem pa je težko delati takšno primerjavo po prvi oddaji. Namreč Top Gear je imel 22 sezon, The Grand Tour šele prvi del. Sam sicer nisem bil ljubitelj Top Geara, ampak mi je bil všeč njihov “tone grading” – barve, predvsem pa posnetki. In ni šment, tudi v The Grand Touru so stvari dokaj podobne. Glede na odzive na družbenih omrežjih, lahko sklepam, da so ljudje navdušeni na TGTjem in da je Top Gear v resnih težavah.

Zakaj The Grand Tour?

Zaradi ekipe, ki jo vsi ljubitelji avtomobilizma poznajo in točno vedo, kaj lahko pričakujejo. Zaradi prepoznavnega humorja. Zaradi zabave, ki jo ponudijo. Predvsem pa zato, ker je TGT narejen profesionalno in vrhunsko.

Kljub temu, da so trije glavni protagonisti oddaje že malce v letih, pa je v njih še vedno energija (ali pa to energijo dela denar, ki so ga dobili). In tudi uvodna predstavitev vseh treh, ko sredi puščave igra band v živo – je precej epska in samoironična. Ampak takšni so ti trije voditelji in takšna je tudi sama oddaja.

Jaz sem navdušen in imam precej visoka pričakovanja tudi za naslednje dele!

Katero vozilo je najhitrejše na pisti? McLaren P1, Porsche 918, ali Ferrari LaFerrari?

Za ta odgovor, pa je potrebno pogledati prvi del oddaje The Grand Tour!