Pizzerija Al Barattolo / Trst Pizzerija Al Barattolo / Trst

Pizzerija Al Barattolo / Trst / pizza Marinara / veganska pizza

Nov dan, nova pizzerija. Tokrat sem se ustavil v pizzeriji Al Barattolo v Trstu, ki je stacionirana na trgu Svetega Antona. Pizzerija Al Barattolo deluje že od leta 1980 in sam sem bil že večkrat pri njih. Glede na to, da strežejo “neapeljske pizze” (n in ne napolitanske, kot sem zapisal), se mi je zdelo zanimivo narediti primerjavo s pizzerijo Verace, ki sem jo obiskal pred dnevi.

Za vse tiste, ki se jim ne da brati do konca – ne, Al Barattolo ni primerljiv s pizzerijo Verace! Ampak po vrsti. Lokacija, ki jo ima Al Barattolo je idilična – velik vrt, sedaj je poleg božični sejem, predvsem pa dovolj prostora tudi v sami restavraciji (preko 130 mest).  Ja, Al Barottolo ni samo pizzerija, ampak strežejo tudi vso ostalo hrano. Ker sem sicer dokaj zahteven pri hrani, je najboljša odločitev v takšnem primeru pizza.

Tokrat sem izbral pizzo Marinara (ki je veganska!), s katero je najlažje delati primerjavo. Pizza vsebuje paradižnik, origano in česen. No, moja seveda tudi dodatek rukole. Kljub temu, da je bila restavracija nabito polna, prav tako tudi vrt, sem dobil pizzo v roku petih minut na mizo. In niti ni izgledala tako slabo. No, v primerjavo s pizzo, ki sem jo dobil v pizzeriji Verace. Ne, ni primerljivo.

Testo je precej tanko. Tudi sam rob ni bil veliko debelejši. Uporabljajo pa očitno sveže paradižnike, kar da pizzi svoj okus. Česen in origano sta bila sicer dodana, vendar ju skoraj nisem čutil – ko sem naročal pizzo sem se namreč najbolj bal, da bo imela zgolj in samo okus česna. Pizza je bila dokaj mokra, dno pa malce preveč zapečeno na enem delu. Ampak pri takšnem pretoku ljudi, si tudi nisem predstavljal, da bom dobil kaj več od tega. V končni fazi je bila pizza povsem solidna in tudi odnos natakarjev, kljub gužvi zelo na nivoju.

Cena pizze marinara je 5 eurov. Dodatek rukole je 1,40 eura. Pogrinjek – 1,50 eura. Ja, v Italiji se je potrebno navaditi na ta dodaten strošek, ki je pri nas še v povojih. Suma sumarum – glede na to, da se mi ponavadi ne da v Trstu iskati restavracij, ali pizzerij, je Al Barattolo povsem primerna odločitev. Ni pa presežek, kajti v Italiji se je za presežke potrebno odpeljati malce dlje, predvsem pa bolj v notranjost Italije.

p.s.: iščem predloge, kam naslednjič na pizzo v Trstu? Da Gino? Al Civicosei? Ali obstaja še kaj drugega?

  1. Pizzeria Ristorante Capriccio, Piazza della Libertà, 2, 34132 Trieste

    LP

Komentarji so zaprti.