Cigarete in kajenje. Temi, ki sta vedno zanimivi. Sploh v luči, ko vlada sprejme nov protitobačni zakon, ki prinaša podražitev cigaret. Ministrstvo za finance ne bo uvedlo tobačnega centa, ampak morajo do konca januarja pripraviti spremembo uredbe o določitvi zneska specifične in stopnje proporcionalne trošarine na cigarete na način, da se poviša trošarina na cigarete za pet evrov na tisoč kosov – z drugimi besedami. Škatlica cigaret se bo podražila za 10 centov.

Ampak to še ni vsi. Vlada uvaja tudi licenco za prodajo tobaka in tisti, ki prodajajo tobak, bodo morali dobiti licenco, ki bo veljala pet let. Strošek licence je 23 eurov – plačilo upravne takse in iz tega naslova si vlada obeta priliv 100.000 eurov v državno blagajno.

No, to še ni vse. Vlada se je odločila tudi za enotno embalažo, ki vsebuje veliko slikovno opozorilo o škodljivosti kajenja, prav tako pa bo bosta prepovedana posredno in neposredno oglaševanje tobačnih izdelkov.

Ne bom napisal odjebite, kot sem napisal pred par dnevi. Ne bom začel stresati gnoj nad vlado, ker se mi niti več ne da. To, kar sprejemajo v zadnjem času na vladi in razne strategije, ki jih pokažejo javnosti dejansko prikažejo, da je vlada izgubila kompas. Če ga je sploh kdaj imela?!

Aja. Kaj me je tako zmotilo? Ali ste vedeli, da od 400.000.000 pobrarnih eurov tobačnih trošarin letno, zgolj in samo 50.000 eurov namenijo za programe preprečevanja kajenja?

V bistvu se nikomur v Sloveniji ne gre za zdravje, ali karkoli drugega povezano s kajenjem. Gre se zgolj za polnjenje državne blagajne. Namreč, podražitev škatlice za 10 centov bo na letni ravni prinesla v blagajno 20.000.000 eurov. Niti ni tako malo, kajne?

Po drugi strani pa povsem razumem vlado. Zakaj ne bi dvigovala cen, če se ji narod ne upre. Zakaj ne bi uvajala takšne in drugačne davke, če smo državljani tiho. Zakaj nas ne bi nategnila na vsakem koraku, če pa to dopustimo.

Če že država potrebuje denar, potem naj legalizira marihuano. Če vlada potrebuje denar, potem naj pobere davke, ki jih “uspešni” podjetniki niso plačali FURSu. Lahko bi našteval predloge, pa vendar je vse skupaj brez veze. Vlada se pač odloči in potem plačamo državljani.

Mogoče pa je že čas, da kdaj rečemo ne vladi in njihovim novim davkom. Pa mogoče se vse skupaj začne ravno pri podražitvi tobačnih izdelkov!