Tresla je gora, rodila se je miš, bi lahko mirno zapisal ob včerjašnji predstavitvi “zdravstvene reforme”. Vsaj po poročanju medijev in odzivih v Desusu lahko sklepam, da je še vedno en in edini namen ministrice Milojke Kolar Celarc obračun z zavarovalnicami, ki ponujajo dopolnilno zavarovanje.

Če je slučajno kdo pričakoval zdravstveno reformo, ki bo vsebovala številke in jasne načrte kaj in kako, se je motil. Če je kdo pričakoval, da bomo davkoplačevalci dejansko izvedeli, kako se bo ona lotila korupcije v zdravstvu in zmanjševanja čakalnih vrst, se je motil.

Včeraj so koalicijski partnerji dobili 24 strani dolg document, ki ne vsebuje ničesar, kar bi moral vsebovati strateški dokument za reformo zdravstva. Glede na to, da sta do 12. decembra, ki je zadnji rok za pripravo predloga zdravstvene reforme, ostala samo dva dneva, ni niti upanja, da bi ji čez vikend uspelo sklanfati skupaj karkoli, kar bi bilo primerno reformi in narediti izračune, ki bi bili odločilni pri sprejetju ali pa nasprotovanju tej reformi.

Kot je bilo pričakovati in kot je napovedala že pri sami “kandidaturi” je celotna reforma uperjena proti privatnim zavarovalnicam – ker je bilo tudi njeno izhodišče, ki ga ves čas zagovarja. To, da so ji študije, ki jih je naročila za velik denar, potrdile, da se moti glede tega, je ni prepričalo. Zanimivo je tudi, da se predstavitve reforme ni udeležila ministrica za finance – verjetno tudi z njo niso usklajene številke.

Jaz razumem, da je reforma zdravstva krepek zalogaj in da kdorkoli bo dregnil v osir, bo tvegal svoj obstoj. Ampak bo vsaj poskusil in bo vsaj tvegal. Kolarjeva v dveh letih ni imela jajc, da bi karkoli storila na tem področju in kar je še huje je dejstvo, da so se stvari v zdravstvu v tem času še precej poslabšale.

Me zanima, če bo tale reforma zdravstva odločilna za vlado in jo bo posledično tudi odnesla? Sicer pa, kaj nam bo zdravstvena reforma, če imamo dela prost 2. januar. Ali ni to že uspeh te vlade???