Smučarska sezona je odprta. Ta vikend je bil Facebook poln fotografij otvoritve sezone smučanja na različnih smučiščih v Avstriji, Italiji in tudi pri nas. Kljub temu, da je smučanje postalo zadnja leta precej drag šport, pa smo Slovenci očitno še vedno nori nanj. Ampak tokrat se bom dotaknil hotelov in nastanitev ob smučiščih.

Zakaj v Sloveniji nimamo turističnih objektov, ki so tik ob smučišču in ki ponujajo kaj več, kot zgolj in samo nočitev in hrano? To je vprašanje za milijon dolarjev, kajne? Odgovor je verjetno ostal nekje v preteklosti, ko ni nihče niti razmišljal o tem, da bi si ljudje želeli kaj več kot pa samo zadovoljitev osnovnih potreb. Časi se spreminjajo in ljudje izberejo destinacije, ki jim ponujajo veliko več, čeprav tega niti ne potrebujejo. In tako je tudi v primeru počitnic ob smučišču.

Kakšne zimske počitnice si jaz želim?

Mrzlo jutro. Soba v hotelu nekje ob smučišču. Prijetna, topla. In jutranje sonce, ki odkriva neskončno dolge proge, ki me čakajo. Skok na zajtrk, kjer lahko dobim tudi vegansko prehrano in potem se iz hotela zapeljem po smučišču. Pod smučmi sneg, ki so ga prejšnji večer pripravili upravljavci smučišča in vse skupaj izgleda kot preproga. Vsak zavoj se pozna in ko se ustavim po parih minutah točno vidim, kako sem vijugal po smučišču.

Ko se čez par ur utrudim in si želim počitka, zapeljem do restavracije ob smučišču in v miru spijem Coca Colo in opazujem druge smučarje kako uživajo na dolgih progah. Kljub temu, da je veliko smučarjev, ni gužve in vse skupaj poteka tekoče. Ko se dan prevesi v popoldne in so moje noge že utrujene, zaključim s smučanjem. S smučmi se pripeljem do hotela, spravim smuči in grem pod tuš.

Zunanji bazen in vodna para, ki se dviga nad njim, me premamita. Prvi skok vanj je čudovit. Zaplavam in kljub nizkim temperaturam uživam. Ko se naveličam, grem v wellness in si privoščim savno.

Nekako tako si jaz predstavljam počitnice, predvsem pa so to moja pričakovanja, ko grem na zimske počitnice v hotel, ali pa apartmaje ob smučišču. Vendar imam rahel problem – v Sloveniji je takšnih destinacij, ki bi zadovoljili moje želje precej malo. Kot sem napisal že v uvodu, mi smo ostali v nekem drugem času glede teh stvari. Mogoče pa samo jaz ne poznam pravih destinacij, kjer bi lahko doživel takšno izkušnjo.

Pa vendar, ko pogledam malce čez planke – v sosednjo Avstrijo, ugotovim, da pri njih imajo točno takšne destinacije, kot si jih sam želim. Kjer mi ponujajo malce več, kot pa zgolj nastanitev in smučanje:

Moje priljubljene destinacije v Avstriji so:

Več informacij o smučarskih destinacijah v Avstriji pa na naslovu http://www.austria.info/. Če želite ekskluzivne ponudbe in sodelovanje v nagradnih igrah, pa svetujem prijavo na e-novice!