Tokrat se ne bom spravil na medije, ampak jih bom zagovarjal. Današnje objave medijev, ki so jim iz UKCja poslali najbolj grozljivo možne fotografije roke 14-letnika, kot posledica petarde, so očitno dosegle svoj namen. Ljudje se končno pogovarjajo o petardah in njihovih posledicah. Kljub temu, da je pogled vse prej kot prijeten, pa je vendar v ljudeh vzbudil zanimanje.

Očitno je bilo dovolj vsakoletnega opozarjanja na posledice, ki se lahko zgodijo ob pokanju petard. Očitno je ozaveščanje o tem nesmiselno in nas dejansko šele pogled na roko – oz. tisto, kar je ostalo od roke 14-letnika pripravi do tega, da začnemo pri sebi razmišljati o tem in da to prenesemo tudi na mlajše. Ja, pogled je takšen, da te stisne pri srcu, ampak očitno je to lahko edini način, da se nas nekaj dotakne.

Ali gre v tem primeru za nabiranje klikov? Lahko. Ampak dvomim, da večina ljudi lahko pogleda vse te fotografije do konca in tudi prebere tekst do konca – fotografije so tako groteskne, da ne priporočam ogleda tistim, ki imajo slabše želodce. Posledično tudi ljudje, ki zagledajo takšno fotografijo ne uživajo v njej, ampak avtomatsko zaprejo vse skupaj in ni klikov in ni denarja oglaševalcev. In tudi, če gre za klike, je bilo veliko koristnega dela storjenega že s tem, da so ljudje začeli razmišljati o tem.

Sam vsako leto pozivam k neuporabi petard. Pa vendar me vsako leto pričaka kanonada konec decembra. In vsako leto sem začuden, da ni še več poškodb, predvsem pa, da se tudi država ne odzove na to! Namreč, sam sem že vrsto let za prepoved pirotehnike – tudi v decembru in pred prazniki.

V Sloveniji je veliko ljudi, ki nimajo ničesar. Otroci, ki ne bodo daril so nekaj povsem običajnega. Namesto za pirotehniko bi lahko ti ljudje prispevali za njihova darila. In ja, s pirotehniko ne ogrožaš samo sebe, ampak tudi vse tiste, ki se slučajno znajdejo na določenem mestu, kjer si je nekdo zaželel nove vojne.

Upam, ampak srčno upam, da so te fotografije raztrgane roke 14-letnika marsikaterega starša prepričale v to, da se bo pogovoril s svojim otrokom in mu tudi pokazal fotografije. Mladi se pač požvižgajo na medije in takšne fotografije ne bodo niti prišle do njih. Prav tako pa upam, da bo vlada spremenila to odredbo o prodaji pirotehnike, ali pa vsaj dvignila trošarino na takšno raven, da ne bo nihče več pomislil na nakup teh izdelkov.

Tudi živali bodo hvaležne, če ne boš letos uporabljal pirotehnike!

p.s.: fotografij roke ni, ker pogled nanjo me je preveč šokiral, pa sem navajen marsičesa!