Zadnje čase opažam vse več člankov, ki opisujejo metodo, kako  v enem letu privarčevati 1378 eurov. Metoda je preprosta – prvi teden shranite en euro, drugi teden dva eura, tretji tri. Veste, kam moli pes taco, kajne? Zadnji teden boste tako shranili 52 eurov. No, v bistvu boste v decembru morali shraniti 202 eura, če se boste držali tega sistema.

Zakaj sem napisal #bullshit ob naslovu? Ker obstaja n-načinov, kako privarčevati denar. Ja, tudi zgoraj opisana metoda je ena izmed njih, vendar, če lahko privarčujete v enem mesecu 202 eura, potem lahko v enem letu privarčujete precej več, kot pa zgolk 1378 eurov. Ali ne bi bilo potem boljše, da bi se odločili, da boste vsak teden shranili 50 eurov? Letni znesek bi bil precej višji, kajne?

Po drugi strani pa obstaj še cel kup drugačnih možnosti za varčevanje na daljši časovni rok. Ena izmed možnosti je, da ne spijete kave v službi – saj veste, kava iz avtomata stane 50 centov (upam, da nisem zgrešil, ker ne pijem kave). Če vsak dan spijete kavo je to mesečno 10 eurov in letno 120 eurov. Ker pa verjetno ne spijete zgolj ene, je to lahko precej večji znesek.

Ali pa pitje Coca Cole. V avtomatu stane Coca Cola 90 centov. Če jo kupim v trgovini 65 centov. Če se odločim, da jo bom pil vseeno, lahko v mesecu dni privarčujem 7 eurov, ali pa 18 eurov, če je ne pijem.

Če začnem tako razmišljati o vseh stvareh v življenju, kmalu opazim, da gledam vse stvari zgolj še skozi prizmo varčevanja. Prav? Narobe? Nepomembno. Vsak si sam določa cilje, predvsem pa si postavlja meje, ki jih želi doseči in znesek, ki ga želi privarčevati – če obstaja seveda sploh možnost za to. Namreč dejstvo je, da se ne varčuje takrat, ko nimaš nič, ampak takrat, ko imaš kaj.