Fake spletne strani rastejo kot gobe po dežju. Canada Goose jakne so drage. Zelo drage. Cene Canada Goose park se začnejo pri 700$ in gredo preko 1000$. Pri njihovih izdelkih plačaš kvaliteto. Seveda so zaradi tega tudi precej na udaru tistih, ki ponaredijo spletne strani in ponudijo zelo poceni izdelke, ki bi jih sicer plačali precej drago. In ljudje še vedno verjamejo, da obstajajo takšne spletne strani, kjer dobiš izdelke za desetino cene.

Canada Goose Outlet na naslovu downjakshopmall.com je primer fake spletne strani. Pri njih so cene Canada Goose park okoli 90$! Definitivno bi bilo to vredno nakupa, če ne bi bila to fake trgovina (scam stran). Že par stvari na samem spletnem mestu nas mora opozoriti na to, da gre za fake!

 • Sam vedno najprej preverim kontaktne podatek – spletna stran, ki se ukvarja s prodajo mora imeti podatke o podjetju, ki stoji za njim. downjakshopmall.com teh podatkov nima.
 • Povezava do spletnega mesta ni varna – https, kot bi morala v primeru spletne trgovine biti – sicer to ni vedno pokazatelj, vendar v primeru, ko vpisujemo na spletno mesto podatke o naši kreditni kartici, mora le to biti preko varne povezave. downjakshopmall.com nima varne povezave.
 • V tem primeru naredim korak naprej – preverim domeno, kdaj je bila registrirana in kdo je njen lastnik. downjakshopmall.com je bila registrirana 9.12.2016 in njen lastnik je ji shupeng.

Mislim, da nadaljni koraki odkrivanja tega, če je spletno mesto fake sploh niso več potrebni, ker je vse skupaj razvidno že iz zgornjih dveh podatkov. Moj zaključek je preprost – downjakshopmall.com je fake stran.

Če bi se odločili za nakup preko njihovega spletnega mesta, bi oni dobili vaše podatke – o kreditni kartici in posledično bi vam lahko izpraznili račun. Zato je potrebno v takšnih primerih biti previden in preveriti par osnovnih dejstev..

Kako lahko preverimo, ali je spletno mesto pravo?

 • domene velikih blagovnih znamk so prepoznavne in preproste. Velike blagovne znamke ne izbirajo domen kot so michaelkors2015shop.com
 • blagovne znamke prodajajo svoje produkte v svojih lastnih online trgovinah, ali preko uveljavljenih spletnih trgovin, ki si prepoznavne
 • če pridemo na spletno mesto preko oglasa, ki ponuja zelo velike popuste, bodimo še posebej pazljivi – nič ni zastonj, tudi na spletu ne!
 • najprej preverimo Contact us oz. podatke o podjetju, ki stoji za spletnim mestom – če ni podatkov, naj bo to signal, da nekaj ni ok
 • preverimo domeno, kdo je njen lastnik in njeno starost – v http://whois.siel.si/ vpišemo domeno in potem preverimo podatke o lastniku
 • če ni varna povezava SSL, ko kupujemo v spletni trgovini, potem premislimo ali bomo res pustili podatke svoje kreditne kartice!! V brskalniški orodni vrstici, kjer vpišemo URL naslov, se nam pojavi znakec z imenom, kar pomeni, da je povezava varna)
 • če je nekaj zelo poceni, naj bo to opozorilo, da je nekaj drugega zadaj. Na spletu ni ničesar zastonj! Ja, ponavljam se, ker vseeno ljudje verjamejo, da so našli nekaj, kar je zelo zelo poceni. Ne bo držalo!
 • če so fotografije enake, kot na originalnem spletnem mestu, naj vas to ne zavede. Vedno se lahko vse pokrade in uporabi na drugi spletni strani. Lahko se naredi celo klon spletnega mesta!
 • lahko uporabimo spletni mesti http://www.scamadviser.com/ ali http://www.scamvoid.com in preko njiju preverimo podatke o spletnem mestu

Pa veselo nakupovanje na spletu! Vendar previdnost velja, ko odkrijete spletno mesto, ki ima zelo nizke cene, ali pa nenormalno visoke popuste – še posebej za blagovne znamke, ki nikoli ne ponujajo popustov!