Mediji so bili zadnje dni polni informacij o polarnem mrazu, ki bo/je prišel v Slovenijo. Poročanje o tem fenomenu – temperaturah, ki bodo v začetku januarja padle pod -10 stopinj, je bilo tako spektakularno, da sem za trenutek že pomislil, da se nam bliža konec sveta. In nisem se motil.

Če bi mediji lahko, bi vsak dan poročali o apokalipsi. Ker se apokalipse ne dogajajo vsak dan, jih poskušajo oni ustvariti. In potem najdejo takšne in drugačne razloge, da nas prvih deset minut poročil obveščajo in informirajo o tem nenavadnem pojavu – da bodo sredi zime padle temperature pod -10 stopinj! #wtf

Kaj je torej polarni mraz?

Verjetno je marsikdo pomislil na zelo nizke temperature in vse, kar pride s takšnim vremenom. Pa vendar ne gre za to. Kot so pojasnili iz ARSO (Agencije za okolje) izraz polarna zračna masa uporabljamo za zrak, ki prihaja visoko s severa. Kar pa še ne pomeni, da s seboj prinaša tudi ekstremno nizke temperature.

Jaz bi v takšnem primeru razglasil še oranžni alarm – za vsak slučaj, kajti nikoli se ne, koliko Slovencev je ta vikend gledati zvezde/prespati zunaj na prostem na dekci in v kratkih hlačah. In naloga medijev je, da preprečijo takšne katastrofe?

Šalo na stran. Zadnja leta zime niso bile hladne in nekako smo se razvadili temperatur nad ničlo. Glede na to, da sem se v decembru ob morju sprehajal v kratkih rokavih, lahko verjamem, da se marsikdo prestraši, ko sliši, da bodo temperature padle pod 0 stopinj.

Nekoč so bile zime hladne. Predvsem pa so bile zasnežene. To, kar je zadnja leta redkost, je bila nekoč stalnica. Ko sem treniral smučanje, so bile čez dan temperature pod -10 stopinj, pa ni nihče travmiral, niti niso mediji posvečali temu veliko pozornosti. Sedaj pa imam občutek, da je vsako leto vse skupaj precej bolj potencirano in vsaka stopinja temperaturne razlike se obelodani po vseh medijih – kot da ne bi imeli nobene druge teme, da bi poročali o njej.

Ampak, kot že velikokrat – samo prestrašen narod je dober narod. In medijem zelo dobro uspeva prestraševanje naroda. Saj, to je tudi njihovo poslanstvo, kajne?