Fake news / poguglaj, preden deliš na Facebook / Twitter #fuckfakenews

Fake news so del našega vsakdana. Fake news so trenutni trend. Fake news so orožje za manipuliranje, predvsem pa so fake news nekaj, kar povzroča škodo vsem. Ne, ne bom se dotikal izvolitve ameriškega predsednika in fake news zgodb, ki so se pletle okoli njega. Ne bom poskušal prevajati besede fake news, ker bodo to storili drugi.

Prav tako ne bo tale objava sodila med fake news, čeprav je v tem času potrebno biti skeptičen do marsikatere informacije – in sami smo si krivi, da smo prišli do stanja, ki ne prinaša ničesar dobrega in kjer moramo biti pozorni na vsako informacijo. Dejsto je, da fake news obstajajo že od nekdaj – mogoče se včasih samo nismo spraševali toliko o tem, kaj sploh so fake news, ker nam tega ni nihče rekel. Tudi pred ameriškimi volitvami se nismo spraševali o tem, ker mediji niso poročali, da obstajajo fake news. Pa vendar so obstajali in bodo vedno obstajali. V sedanjosti smo mi tisti, ki nas “malopridneži” izkoriščajo za to, da z našo pomočjo širijo fake news.

Verjetno vsi vemo, kako gre to. Nekje nekdo objavi nekaj senzacionalističnega. Na spletu, ker je to najbolj preprosto – kupiš domeno, postaviš spletno stran in začneš objavljati in začneš z zavajanjem javnosti. Napišeš udaren naslov, ki nima veze z realnostjo in ki nima veze s samo vsebino objave. Ljudje ne berejo vsebin. Ljudje se ne ukvarjajo s tem, kaj je zapisano in če ima vse skupaj sploh kakšen smisel. Ljudje pač preprost verjamejo. In kar je še najhujše – delijo naprej – ko se enkrat začne snežena kepa valiti, jo je nemogoče ustaviti.

S pomočjo sodobnih komunikacijskih kanalov, kot so Twitter in Facebook, je v sedanjosti zelo preprosto spraviti fake news v obtok in vedno se bo našla masa ljudi, ki bo delila naprej vsebino in ki jo bo z veseljem “lajkala”. Ker ne obstaja kritične distance do ničesar več, kar je objavljeno na internetu. In ker ne obstaja več občutek za realnost. Vse skupaj je zgolj in samo še instant svet – življenje v mehurčku, kjer dobimo servirane točno tiste informacije, ki se nas bodo dotaknile in ki nas bodo sledile povsod po spletu.

Če je zapisano na spletu, potem bo to že držalo, kajne? Nekako tako funkcioniramo v letu 2017 in nič ne kaže na to, da se bo karkoli spremenilo, kljub temu, da Facebook pripravlja vojno proti fake newsom in da se marsikdo trudi, da bi ozaveščal ljudi, kako naj bodo pozorni na fake news in kaj so osnovni prijemi, s katerimi se lahko vsak uporabnik bori proti temu.

Moj nasvet za odkrivanje in boj proti fake newsom je preprostpoguglaj, preden deliš na Facebook / Twitter, ali na forum, na elektronski naslov, na SMS,… Predvsem pa, kjer so dodane fotografije, uporabi orodje google images, kjer preprosto preveriš, kje vse se je dotična fotografija že pojavila – posledično najdeš tudi njen izvor, ki ponavadi nima nobene veze s trenutnim pojavljanjem fotografije. Odločitev je seveda na strani posameznika – lahko verjame vsemu, kar je objavljeno na internetih, ali pa uporabi možgan in posledično sam preveri informacijo preden jo deli naprej.

Če se za trenutek spomnimo migrantske krize – že takrat je bil kup fake newsov in fake fotografij, ki so jih desnosučni mediji uporabljali za strašenje naroda. In če gremo tako v zgodovino nazaj, kaj kmalu ugotovimo, da so fake news obstajale že od nekdaj, le da se mi nismo ukvarjali z njimi – ker nas ni nihče podučil, da obstajajo. Tudi 2. svetovna vojna, kot jo želi prikazati desnica, lahko sodi v ta koncept, kajne?

Fake news so tukaj in zdaj. To je dejstvo. Tudi to, da je čedalje težje ločiti fake news od pravih informacij je dejstvo. Vendar vseeno upam, da je v nas še vedno malce raziskovalne žilice, predvsem pa volje, da preverimo informacije, ki jih delimo s svojimi prijatelji na različnih družbenih omrežjih – če bomo vse brezpogojno delili, potem se bodo fake news širile kot virus. In na koncu se ne bomo več morali spraševati o tem, kaj so sploh še fake news. Ker bodo vse informacije samo še fake news!

p.s.: hvala Kričač za inspiracijo za tale zapis!