Vsak dan znova se sprašujem v kakšni državi živim. Imamo cel kup problemov in težav, pa vendar se naši “birokrati” raje ukvarjajo s “kurjimi tatovi”. Zadnja takšna zgodba je o kazni zaradi poslovenjenja doktorskega naziva. Šolsko ministrstvo jo je spoznalo za krivo in ji naložilo 10.000 eurov kazni

Zgodba je preprosta. Dekanja mariborske fakultete za zdravstvene vede Majda Pajnkihar je doktorica zdravstvenih ved, ki je doktorat opravila na univerzi v Manchestru. V Sloveniji se je podpisovala na diplome s poslovenjenim doktorskim nazivom in posledično je dobila kazen od ministrstva za šolstvo. Namreč, morala bi uporabljati takšen naziv, kot ga je dobila in kot so birokrati določili. Kakšen bi bil torej njihov naziv po tolmačenju ministrstva?

  • Dr (Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske) Majda Pajnkihar
  • Doctor of Philosophy, Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske Majda Pajnkihar
  • PhD (Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske) Majda Pajnkihar

Kazen, ki jo je dobila dekanja je 10.000 eurov! Da, prav ste prebrali. 359 diplom na katere se je podpisala s poslovenjenim nazivom – torej je en podpis vreden 25,31 eura. Ni slabo, kajne??

Ko dobijo državnega sekretarja, ki ni imel izobrazbe za znanstveni naziv, ki ga je uporabljal, ali ministrico, ki je prepisovala doktorat, ne dobita kazni. Kazen dobi nekdo, ki ima izobrazbo, vendar jo je dosegel v tujini in je uporabil poslovenjen izraz – mogoče pa bi lahko v tem primeru šteli isti vatli, kajne? Še en dokaz več, da je Slovenija res shizofrena…

p.s.: še sreča, da ni kdo na ministrstvu ugotovil, da ima tudi poslovenjen priimek (šala!) – kakšna bi bila kazen šele za to?