Pred letom dni so začeli v Ljubljani graditi hotel Intercontinental Ljubljana, ki se bo ponašal s petimi zvezdicami. Investitor je srbski holding Delta, hotel bo imel 21 nadstropij in investicija je vredna 42 milijonov eurov. Hotel gradi podjetje CGP iz Novega mesta.

Verjetno se vsi spomnimo gradnje urgence in vseh ostalih objektov, ki jih financira država. Njihova gradnja traja neskončno let in za vsako gradnjo se podpiše še več aneksov. V bistvu je gradnja v Sloveniji nekakšno slepo črevo, ki se nikoli ne konča.

Gradnja hotela Intercontinental dnevno napreduje. V bistvu je zanimivo opazovati, kako se pred tvojimi očmi dviguje hotel in kako vsa dela potekajo brez problemov – tako se vsaj vidi preko oči opazovalca. Odprtje hotela je napovedano za leto 2017 in kot vse kaže, bo takrat tudi dejansko odprt hotel. Sicer ugibam, ampak verjetno investitor v tem času ni podpisal 3892 aneksov in cena hotela iz predvidenih 42 mio ni narasla na 242 mio, kot bi bilo pri gradnji za državni denar v Sloveniji.

Posledično se mi zastavlja vprašanje – kje je problem pri gradnji objektov za naš denar? Se lahko z njim res dela, kot dela “prasica z mehom”? Ali je razlika, če gre za zasebni denar ali privatni denar? Je problem v nadzoru, ali neustreznih pogodbah, ki jih država podpisuje z izvajalci? Ali pa gre preprosto za to, da se na državnih pašnikih lahko pasejo izbranci, ki imajo tudi možnosti, da dvignejo cene med samo gradnjo. Če bi se odločili za gradnjo na ključ, predvidevam, končna cena ne bi mogla preseči začetne ocene za 42x, ali celo več.

Ugibam sicer, vendar dvomim, da bodo imeli v novozgrajenem hotelu težave s toplo vodo, zamakanjem ali čim podobnim, kar je stalna praksa pri objetkih, ki se naročaju z javnimi naročili, mar ne? Prav tako dvomim, da bi zasebni investitor dovolil, da se rok gradnje podaljša za kakšnih deset let, kot smo sicer navajeni pri gradnji objektov iz davkoplačevalskega denarja..

Mogoče pa je gradnja tega hotela lahko lep primer, kako se pravilno določi cena, rok izdelave in kvaliteta izdelave. Če bo dobro za 5* hotel, potem bi bilo verjetno dobro tudi za urgenco, kajne? Lahko pa se seveda motim in bo gostom v hotelu namesto tople vode tekla hladna, skozi okna bo pihal hladen piš in ogrevanje ne bo delovalo…

Intercontinental Ljubljana (vir: http://www.deltarealestate.rs)