Pred letom dni so začeli v Ljubljani graditi hotel Intercontinental Ljubljana, ki se bo ponašal s petimi zvezdicami. Investitor je srbski holding Delta, hotel bo imel 21 nadstropij in investicija je vredna 42 milijonov eurov. Hotel gradi podjetje CGP iz Novega mesta.

Verjetno se vsi spomnimo gradnje urgence in vseh ostalih objektov, ki jih financira država. Njihova gradnja traja neskončno let in za vsako gradnjo se podpiše še več aneksov. V bistvu je gradnja v Sloveniji nekakšno slepo črevo, ki se nikoli ne konča.

Gradnja hotela Intercontinental dnevno napreduje. V bistvu je zanimivo opazovati, kako se pred tvojimi očmi dviguje hotel in kako vsa dela potekajo brez problemov – tako se vsaj vidi preko oči opazovalca. Odprtje hotela je napovedano za leto 2017 in kot vse kaže, bo takrat tudi dejansko odprt hotel. Sicer ugibam, ampak verjetno investitor v tem času ni podpisal 3892 aneksov in cena hotela iz predvidenih 42 mio ni narasla na 242 mio, kot bi bilo pri gradnji za državni denar v Sloveniji.

Posledično se mi zastavlja vprašanje – kje je problem pri gradnji objektov za naš denar? Se lahko z njim res dela, kot dela “prasica z mehom”? Ali je razlika, če gre za zasebni denar ali privatni denar? Je problem v nadzoru, ali neustreznih pogodbah, ki jih država podpisuje z izvajalci? Ali pa gre preprosto za to, da se na državnih pašnikih lahko pasejo izbranci, ki imajo tudi možnosti, da dvignejo cene med samo gradnjo. Če bi se odločili za gradnjo na ključ, predvidevam, končna cena ne bi mogla preseči začetne ocene za 42x, ali celo več.

Ugibam sicer, vendar dvomim, da bodo imeli v novozgrajenem hotelu težave s toplo vodo, zamakanjem ali čim podobnim, kar je stalna praksa pri objetkih, ki se naročaju z javnimi naročili, mar ne? Prav tako dvomim, da bi zasebni investitor dovolil, da se rok gradnje podaljša za kakšnih deset let, kot smo sicer navajeni pri gradnji objektov iz davkoplačevalskega denarja..

Mogoče pa je gradnja tega hotela lahko lep primer, kako se pravilno določi cena, rok izdelave in kvaliteta izdelave. Če bo dobro za 5* hotel, potem bi bilo verjetno dobro tudi za urgenco, kajne? Lahko pa se seveda motim in bo gostom v hotelu namesto tople vode tekla hladna, skozi okna bo pihal hladen piš in ogrevanje ne bo delovalo…

Intercontinental Ljubljana (vir: http://www.deltarealestate.rs)

3 Responses to Zakaj urgence ne gradi CGP / podjetje, ki gradi 5* hotel Intercontinental Ljubljana

 1. Rukhollah pravi:

  Vidim, da ti že v štartu ni jasen konceprt javnega razpisa. Dokler se bo jemalo najcenejše na razpise pa se bo prijavljalo z dumpingom bo pač tako. Ampak med smrtniki so itak vedno gradbinci barabe. Privat investitor vzame najboljšega glede na price-performance, država pa najcenejšega, ki izpolnjuje razpisne pogoje. Žal.

  • Bur pravi:

   Tocno to. In nekateri od tistih, ki se prijavijo na razpise namenoma znizajo cene, prav tako pa ponavadi tudi sam razpis ni sestavljen tako kot bi moral biti. Iz tega sledi da ponavadi (beri: vecinoma) na razpisu zmaga najmanj sposobno podjetje. Kot dodaten plus pa je to po moznosti se znanec nekoga v doticni javni organizaciji, oz. nekdo v organizaciji pridobi s tem kaksno drugo korist, ala moznost zaposlitve v privatnem sektorju, itd. Zal.

   Se bolj problematicno je dejstvo, da temu ni tako samo na drzavnem nivoju, ampak se isti problem pojavlja tako na nivoju EU kot tudi Zdruzenih narodov.

   Problem pa nastane tako s tem ko je potrebno podpisati nove in nove anekse da se doticno delo opravi, kot tudi da so dolocene storitve prenapihnjene v ceni in pa seveda navsezadnje se odpres tudi na mozne tozbe s strani podjetij, ki so oddala pravilne ponudbe a niso bila izbrana. Sledece pa med drugim lahko vodijo v miljonske odskodnine.

   Ampak tu se gre tako ali tako za davkoplacevalski denar…zatorej komu mar, vazno da se zapravlja! Life goes on…

  • Miha J pravi:

   Se strinjam. Ko sem videl tisto sliko napeljave v bolnisnici, pri kateri je prislo zaradi nepravilnega priklopa plinov do smrti bolnikov, sem bil dobesedno zgrozen. Da meni doma izvajalec tako malomarno in grdo zalota bakrene cevi na radiatorju… ja zavijem mi vrat! To je lahko naredil samo nekdo z 2 levima rokama, ki prej nikdar ni drzal orodja v rokah… groza.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.