Odkar sem z eno nogo stopil v svet medijev, precej drugače gledam na medije, kot pred tem. Ampak o tem bom pisal, ko najdem malce več časa. Mi je pa vsakič znova fascinantno, ko klikam po različnih portalih medijev, kako poskušajo s “kreativnimi naslovi” – clickbait naslovi prepričati bralce, da kliknejo na članek in se bralcu posledično prikažejo oglasi…

Mediji nimajo preprostega dela. Slovenija je precej majhen trg in pri nas se ne dogaja veliko. Težko je najti “zgodbe” in biti drugačen od drugih. Ampak naši mediji so strokovnjaki na področju naslovov – čeprav gre za povsem nepomembno novico, ki je ne bi nihče na tem svetu kliknil in prebral, ji dajo s clickbait naslovom tisti čar, da ljudje morajo klikniti nanjo.

Kljub temu, da je v 10. členu kodeksa novinarjev jasno zapisano, kako je s tem, pa je očitno to določenim medijem “španska vas” in se požvižgajo na vse skupaj.

10. člen / Montaža, napovedi, naslovi in podnapisi ne smejo potvarjati vsebine. Primerno mora biti označena tudi simbolna ali arhivska slika.

Spodaj je spisek kreativnih naslovov, povzet iz različnih medijev, ki so dejansko zavajanje bralcev. Nekateri mediji celo ločijo naslov članka na naslovnici in naslov članka na samem članku. Me zanima, česa se bodo začeli posluževati mediji, ko ne bo nihče več kliknil niti na te clickbait naslove?

  • Pokazala se je ‘zgoraj brez’ / Takšna je Alma iz Big Brother brez kančka ličil
  • Panika! Padel je Facebook! /   Nekateri uporabniki poročajo, da imajo težave s priljubljenim družabnim omrežjem Facebook.
  • Barovec izvedel, da ima neozdravljivo bolezen / Poleg seboroičnega, ima še atopijski dermatitis.
  •  Tibor si ga privošči vsako popoldne / Spanje
  • Pevka Tajči pristala v ameriškem zaporu / Ponosna sem, da sem brez strahu privolila, da delam z ženskami, ki so utrpele zlorabe zaradi drog, trgovino z belim blagom in tistimi, ki so bile spolno zlorabljene,
  • Dragan Bulič se je poslovil 1. januarja / Dragan Bulič se je s prvim dnem letošnjega leta poslovil od svoje ekipe na radiu Slovenija.
  • FOTO: Jankoviću zgorel avtobus / LPP
  • Kaj počne med nogami razvpite Kim Kardashian?
  • Konec ljubezni: Severina se bo ločila? Balkanski Nostradamus je gostoval v oddaji Ami G Show in s svojo napovedjo dvignil veliko prahu.