Jutri bo potekal drugi krog volitev za predsednika Zdravniške zbornice Slovenije. V prvem krogu sta največje število glasov (število upravičencev je 10.521, udeležba je bila 43,9%) prejela nekdanja varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek Travnik (32,1) in dosedanji predsednik zbornice Andrej Možina (29,4).

Kljub temu, da gredo te volitve kar mimo nas, pa so vendar pomembne za vse nas. Saj se spomnimo zbornice, ko jo je vodila Gordana Živčec Kalan in vsega ostalega, kar se je dogajalo v tem času. Zbornica definitivno potrebuje novo vodjo, če želijo povrniti zaupanje v zdravstvo in zaposlene. Predvsem pa potrebuje ime, ki ni ožigosano s preteklostjo.

Glede na to, da se bosta v drugem krogu pomerila dva kandidata – trenutni predsednik zbornice in nekdanja varuhinja človekovih pravic, bo to zanimiva bitka. Prepričan sem, da je marsikomu takšno stanje, kot je sedaj, povsem všeč. Predvsem tistim, ki so pri koritih in ki kujejo lepe dobičke. Po drugi strani pa prihod kandidatke, ki ni “okužena” pomeni tudi strah za vse tiste pri “koritu”. Posledično je bilo precej grde vojne v tem času – ampak to je bilo pričakovano, saj se vsak po svojih močeh poskuša oklepati stolčka, ki mu zagotavlja lagodno življenje.

Zakaj so pomembni novi obrazi? Ne, izkušnja iz politike ni primerna primerjava. Če bi sklepal po tem, potem bi zelo narobe sklepal. Novi obrazi so pomembni, da se stari vezi razrahljajo in razpadejo. Da se sistem prečišči, predvsem pa, da dobijo možnost ljudje, ki drugače gledajo na vse skupaj – predvsem pa niso obremenjeni s preteklostjo, povezavami in dolžni uslug na vse konce in kraje.

Dvomim, da lahko sedanji predsednik karkoli spremeni – tudi njegovi odgovori v intervjujih so bili dokaj medli in brez prave moči. Ja, lepo bi bilo, če bi dobili na to funkcijo novo ime, ki je dokazala, da ni vodljiva v svoji prejšnji funkciji in ki bi se trudila, da se spremeni pogled na zdravniški poklic, predvsem pa bi vnesla nekaj novega elana – ki ga ta poklic še kako potrebuje. Držim pesti za Zdenko Čebašek Travnik!