Ne pijem alkohola in posledično ne poznam okusa terana. Niti nimam pojma o vinu in teranu. Teran v teh dneh buri domišljijo, saj je evropski komisar za kmetijstvo Phil Hogan sporočil, da pripravljajo akt, ki bo Hrvatom dovolil uporabo imena teran pod strogimi pogoji glede etiketiranja v skladu s pravnim redom EU.

Na Wikipedii o teranu piše: Teran je slovensko avtohtono rdeče vino. Pridelujejo ga na Krasu iz trte refošk. Zaradi kraške prsti dobi značilen okus, v primerjavi z drugimi vini pa vsebuje velik odstotek mlečne kisline.

Na spletni strani Coloursofistria pa: Teran je prvič omenjen konec 14. stoletja, ko je v keramičnih steklenicah služil carskim odposlancem, še pred približno stotimi leti pa je bil najbolj razširjena sorta v Istri. To je vinska kapljica s karakterjem, močjo in stanovitnostjo. Teran je vino istrskih kmetov, ki je nekoliko trpkejše, a so ga vseeno z največjim zadovoljstvom uživali plemiči, ko so ga preproste družine prenašale pred cenjenega gosta.

V Sloveniji obstaja Civilna iniciativa za spoštovanje zaščite terana, ki ima od leta 2004 zaščiteno označbo porekla, kar pomeni, da se nobeno drugo vino pod tem imenom ne bi smelo pojaviti na trgu!

In sedaj k tistemu delu, ki me je presenetil glede terana. Miha Šalehar, voditelj na Valu202 je imel včeraj zjutraj debato o teranu v etru jutranjega programa. Na svoj način, ki je večinoma ciničen, predvsem pa poskuša postaviti stvari v drugačno perspektivo, kot jih ponavadi vidimo.

Par poslušalcev, ki so poklicali v eter, sicer ni znalo povedati ničesar o teranu, ampak so se pa spravili nad Miho in mu očitali ciničnost, predvsem pa to, da se iz te teme ne bi smel norčevati. Očitno bi se moral on postaviti v prve bojne vrste za obrambo terana in to bi navdušilo klicatelje. Ker se ni, so mu v etru očitali, da ker plačujejo RTV naročnino, da pričakujejo tudi korektno poročanje. Saj veste, preprosta logika, če nekaj plačaš, potem lahko odločaš tudi o tem, kako mora nekdo, ki je v tej ustanovi v službi, govoriti v eter.

No, nazaj k teranu. Če se je tega problema z EU lotil minister Židan, to pomeni zgolj eno. Da se ne bo nič zgodilo, ali uredilo. Mogoče bi moral Karel Erjavec zagroziti z izstopom iz EU, da nas bi kdo vzel resno. No, hecam se. Mi je pa zanimivo, da takšna poteza EU tako vpliva na ljudi v Sloveniji. Če bi skočili Slovenci v zrak zaradi kakšne večje neumnosti, ki se dogaja v Sloveniji, bi bilo za vse precej bolj preprosto. Ampak očitno skočimo samo še na “kranjske klobase”, teran in podobne stvari. Kot, da v Sloveniji ne bi imeli nešteto drugih, večjih, problemov?!