Alternative facts so novi fake news / fake news so passe

Dokler se je bila bitka za predsednika ZDA, so bile fake news nekaj o čemer je poročal cel svet. Seveda se je morala retorika spremeniti, ko je Donald Trump nastopil mesto predsednika in fake news so postali alternative facts. Da. Prav ste prebrali. Donald Trump je ustoličil besedno zvezo alternative facts, ker mu to bolj pride prav pri manipulaciji z mediji in ljudstvom.

Vse se je začelo, ko je tiskovni predstavnik Sean Spicer podučil medije o pravih številkah obiska inavguracije. Naslovi, ki so jih zapisali mediji, so bili izhodišče za to, da so alternative facts postali del vsakdana:

  • Conway: Trump White House offered ‘alternative facts’ on crowd size
  • ‘Alternative facts:’ Why the Trump team is ‘planting a flag’ in war on media
  • Trump’s ‘alternative facts’: Why the row about inauguration ‘lies’?
  • ‘Alternative Facts’: Trump Adviser Conway Stirs Mockery, Concern

Seveda ne bom Donald Trump uporabljal besedne zveze fake news, ko pa je le ta tako povezana z njim in njegovimi izjavami. V bistvu je tale spin na alternative facts zelo dober – dejstvo je, da ga je v Sloveniji Janez Janša predstavil javnosti že pred desetimi leti in mu Trump zgolj samo sledi.

Kaj torej so alternative facts? Evfemizem za laž! Preprosto, vendar resnično. Seveda ima vsak kovanec dve plati, tako ima tudi zgodba lahko dve plati – odvisno od oči opazovalca. Ampak, ko so dejstva na pladnu, potem zgodba nima dveh plati, ampak zgolj in eno. In prepričevanje novinarjev, posledično tudi javnosti s svojimi “neargumenti” je laganje. Ampak zakaj bi uporabili besedo laž, če se lahko uporabi besedna zveza alternative facts. Kar pa zelo dobro poznamo tudi v Sloveniji – ko so nas nekateri prepričevali, da je bilo na zborovanju desnice 12.000 ljudi, v resnici pa jih je bilo precej precej manj. Ampak to ni laž! To je alternative fact!

Donald Trump’s White House counselor Kellyanne Conway coined a new term Sunday morning when she stated that White House Press secretary Sean Spicer was not lying about the size of the crowd at Trump’s inauguration. Instead, Conway claimed, Spicer simply told us “alternative facts.” (vir)

Zanimive bodo naslednje volitve v Sloveniji, ko bomo priča obmetavanju s polpreteklo zgodovino, uporabo družbenih omrežij za širjenje fake newsov in uporabo alternative facts za prepričevanje množic preko medijev.