Spar v teh dneh predstavlja novo blagovno znamko Veganz. Linija Veganz je namenjena veganom in vsem tistim, ki bi radi preizkusili malce drugačne okuse, predvsem pa hrano, ki ne vsebuje živalskih sestavin. Poleg tega so ti izdelki iz ekološke pridelave in označeni z označko Veganski izdelek.

Lansko leto, konec aprila, sem spremenil svoj način prehranjevanja. Če sem prej testiral burgerje in jedel rebrca, se je takrat zame začel povsem drugačen način prehranjevanja. Izločil sem vse izdelke živalskega izvora in se začel prehranjevati vegansko – kar pomeni, da moja prehrana ne vsebuje mleka, sira, rib, itd.. Na začetku je bilo precej težko, priznam. Sam nisem bil navajen kuhati, predvsem pa sem imel probleme v različnih restavracijah, saj je večina hrane pripravljene z maslom, mlekom, smetano – nekako morajo izboljšati okuse, ki jih postavijo na krožnik in s temi pripomočki gre to dokaj preprosto.

Vendar je bilo vsak mesec precej lažje, predvsem pa bolj preprosto. Manj sem kompliciral in več kuhal sam zase. Odkrival, da lahko sam pripravim odlične obroke, predvsem pa odkrival, da ima hrana dejansko lahko dober okus, tudi če je ne soliš, sladkaš, ali kakorkoli drugače spremeniš njen okus.

Poleg tega pa so se na policah različnih trgovskih verig začeli pojavljati izdelki, ki so imeli oznako Vegan. Sicer so bili bolj sramežljivi in redki, pa vendar se je to začelo v zadnjem letu precej spreminjati. Trend iz sveta je prišel tudi v Slovenijo in v teh dneh se mu je pridružila tudi veriga Spar, ki predstavlja svojo linijo Veganz.

Ker me je zanimalo, kaj ponujajo, sem se včeraj odpravil v Spar. V katalogu sem videl, da imajo veganske klobase, veganske burgerje, veganske narezke.. Vendar me to ni zanimalo, saj imam malce drugačno mnenje o teh zamenjavah. Me je pa pritegnilo nekaj drugega, kar zelo pogrešam – veganske sladkarije. Sicer jih večinoma delam sam, ampak od nekdaj sem ljubitelj sladkarij in ko sem odkril, da so Manner napolitanke veganske, se je moj svet takoj polepšal.

Ker si velikokrat zaželim kakšne veganske sladkarije – bodimo iskreni, cene veganskih, ali presnih tortic so “svinjsko drage” in 5 eurov za kos ne dam vsak dan, pa bo od sedaj moj “pitstop” definitivno postal Spar, saj imajo v svoji ponudbi veganske bonbone, piškote, čokolade, presne kroglice, čokoladni namaz (včeraj ga nisem našel), bio čips, cel kup supehrane (ki ni na mojem jedilniku), proteine in bio piškote.

Jeap, cel kup stvari, ki sem jih pogrešal za dokaj normalno ceno – namreč, do sedaj sem dal za čokolado (80g) okoli 4 eure, Veganz bio čokolada pa stane 1,89 eura. Ampak po vrsti. Včeraj sem v Sparu nabavil bio čips (ohrovtovi listi), čokolado, piškote, bonbone, bio ploščice,.. Sladkarije, ki sem jih pogrešal.

Ko sem se zvečer spravil na vse to, da bi testiral, sem ugotovil par stvari:

 • da mi ni potrebno brati deklaracij, kot sem to moral početi do sedaj, ko sem kupoval izdelke v trgovinah
 • da so okusi zelo dobri, predvsem pa, da ni dodanih “milijon” sestavin, ki bi te okuse še dodatno popravile
 • da so cene izdelkov povsem normalne in niso “napihnjene”, ker gre za modno muho, ki jo mora vsak izkoristiti in obogateti na njej račun
 • da so ti izdelki odlična popestritev, ki je bila do sedaj v domeni “packanja” v kuhinji in mi bo prihranila precej časa
 • da veganstvo ni več “bav bav”, kot je bil nekoč, ampak postaja vse bolj uveljavljen in priljubljen

Bio čips (ohrovtovi listi z rdečo peso in limeto) je #topshit. Kljub temu, da sem ga ze večkrat delal doma (na različne načine), pa mi še ni uspelo pripraviti tako okusnega. In ja, sliši se nenavadno in tudi je nenavadno. ampak je odličen.

Pozdravljam potezo Spara, da je pripeljal v Slovenijo blagovno znamko Veganz! Predvsem pa se veselim, da bom lahko našel zase “sladkarije” od sedaj naprej tudi v trgovinah.

7 Responses to Spar Veganz / veganska hrana iz Spara

 1. Vojko Mlakar pravi:

  Pozdravljeni

  Večinoma se z vašimi zapisi kar strinjam, tale je pa čisto zgrešen.
  Približno toliko kot utreznost vegi prehrane za ljudi (z izjemo nekaj
  odstotkov prebivalstva, ki živalske hrane dejansko ne prenese).
  Predvsem zmoti vaše obravnavanje omenjenih PROIZVODOV kot ustrezne preHRANE…?
  Pa da ne bomo dolgovezili….g. Rojnik v kratkem prispevku pove VSE!
  https://www.youtube.com/watch?v=5AExzm7XOeY&t=39s

  Pozdrav
  Vojko

  • had pravi:

   ce ne bi sam bil ze precej casa na veganski prehrani in ne bi ugotovil, da pase tako telesu, kot pocutju, bi verjetno pisal drugace. tudi zdravstveni izvidi so potrdili, da nimam deficitov :)

   je pa res, da vsak zagovarja svoj nacin prehranjevanja, kot tudi svoj nacin zivljenja.. odvisno je od posameznika.. jaz ne vsiljujem svojega pogleda nikomur :)

  • Katja pravi:

   Navajanje g. Rojnika kot verodostojen vir o primernih prehranskih navadah je totalen strel v prazno. G. Rojnik v preteklosti promoviral in užival ketonsko dieto (ne vem, če še vedno) in doživel totalen telesni kolaps ne eni izmed Ironman preizkušnjah. Toliko o pravilnosti njegovih teorij. V tem TEDx je govoril veliko in povedal bolj malo…

 2. Iztok pravi:

  Za instant vegance…je rekel kolega veganc ;)

 3. lvdvik pravi:

  FYI imajo v Mullerju vegansko čokolado z riževim mlekom in je res dobra. Jo je 100g in stane cca 1,80€.

 4. Leonardo pravi:

  tole poznaš?
  Veganski flapjacki http://www.flapjack.si/izdelki.php?gid=6

  LP

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.