Slovenski rokometaši so tretji na svetu! Glede na vse kritike, ki so v zadnjem mesecu padale na račun selektorja Veselina Vujovića, je bila včerajšnja zmaga proti Hrvatom najboljši odgovor in utišanje vseh “kavč komentatorjev” in strokovnjakov ki so ga kritizirali v tem času. Njegov odnos in način je specifičen, ampak prinaša rezultate, kajne?

Včerajšnja rokometna tekma je bila tekma živcev. Ko so naši izgubljali 8 golov je bilo zanimivo spremljati družbena omrežja – veliko kritik, veliko razočaranja, veliko žolča prelitega na naše reprezentante, kot tudi na selektorja.

Medklic. Sam se še kako živo spomnim leta 1984, ko je bil Veselin Vujović člane jugoslovanske rokometne reprezentance, ki je na olimpijskih igrah v Los Angelesu postala olimpijska zmagovalka. Takratna ekipa, ki je z zlatimi črkami zapisana v anale rokometa je bila sestavljena iz igralcev: Zlatan Arnautović, Momir Rnić, Veselin Vuković, Milan Kalina, Jovica Elezović, Zdravko Zovko, Pavle Jurina, Veselin Vujović, Slobodan Kuzmanovski, Mirko Bašić, Zdravko Rađenović, Mile Isaković, Branko Štrbac, Rolando Pušnik, Dragan Mladenović

Nazaj k tekmi, ki je včeraj v Franciji pokazala, da imamo tudi mi kdaj lahko srečo. Namreč, ko smo izgubljali 8 golov je bilo za marsikoga že vsega konec. Jezo in žalost so si ljudje dali s kritiziranjem selektorja in naših igralcev. Pa vendar smo imeli enkrat tudi srečo, predvsem pa se nam je igra odprla in Hrvati so imeli velike težave za zaključevanjem akcij. Dejstvo je, da je hrvaški vratat odlično branil, vendar zanjih deset minut, ko se je odločala tekma, se je vse skupaj spremenilo. Naši so se pobrali in začeli zadevati, Hrvati pa so bili v krču.

Ko je bilo do konca še več kot 4 minute in razlika 4 gole v korist Hrvatov, so naši zadeli s “cepelinom”. Zame je bila to poteza tekme, saj so s tem pokazali, da se kljub vsemi tudi zabavajo. In takrat se je zgodil preobrat – Hrvati niso več našli prave igre v napadu, medtem ko so naši igralci s hitrimi akcijami, predvsem pa veliko križanja uspešno zaključevali akcije.

Tekma je bila vse prej kot mirna – posledično tudi solze komentatorja niso bile nič čudnega, da veselja celotne rokometne reprezentance niti ne omenjam. Seveda so bila po zmagi družbena omrežja in kavč komentatorji navdušeni – tudi tisti, ki so pol ure pred tem kritizirali naše reprezentante so se očitno premislili.

Tukaj pride na dan lastnost Slovencev, ki mi ni blizu. Ko zmagujejo naši športniki, smo navdušeni nad njimi. Ko izgubljamo, začnemo kritizirati naše tekmovalce. Kaj pa, če bi jim vedno stali ob strani? Kaj pa, če bi spremenili svoj način dojemanja športnikov, da so naši samo takrat, ko jim uspeva? Da v bistvu potrebujejo naši športniki tudi vzpodbudne besede, ko jim ne gre?

Je to res tako težko, ali pa smo res postali že povsem otopeli glede takšnih stvari? Čestitak Veselinu Vujoviću, ki je kljub vsem kritikam uspel spraviti skupaj odlično reprezentacno in jo popeljal na 3. mesto na svetovnem prvenstvu. Prav tako pa čestitke tudi vsem našim reprezentantom. Naslednjič prosim malce manj napetosti v zadnjih minutah – kavč komentatorji nimajo najboljših src!

Rokometna reprezentanca Slovenije / Vir RZS
Rokometna reprezentanca Slovenije / Vir RZS