Ste prenehali s kajenjem? Izgubili 10 kilogram v mesecu januarju? Se vsak dan rekreirali? Prebrali vsaj dve knjigi na teden? Ste v službi samo 9 ur dnevno in nič več 14? Ste za volanom precej bolj strpni, kot ste bili v lanskem letu?

Novoletne zaobljube. Ena izmed stvari, ki je nisem nikoli povsem razumel in niti ne štekam ljudi, ki si zaradi prehoda v novo leto zadajo breme sprememb, ki pa ga na žalost nikoli ne realizirajo. No, mogoče sem malce krivičen in določeni ljudje vztrajajo par dni v januarju, ampak potem volja poide in stvari se vrnejo v stari tok – v stare navade, ki jih sicer sovražimo pri sebi, pa vendar živimo z njimi.

Če človek želi nekaj spremeniti v svojem življenju, tega ne bo pogojeval z datumom. Preprosto bo premislil in se odločil. Po možnosti bo to njegova odločitev in drugi niti ne bodo vedeli zanjo – ker je tako bolj preprosto, ker je tako tudi precej bolj varno, če se nekdo ne drži svoje odločitve. Najhujši so tisti, ki cele mesece razlagajo o svojih odločitvah.. Ampak jih nikoli ne realizirajo.

Sam verjamem v spontano spreminjane človeka. Predvsem pa, zakaj bi čakal novo leto, da začneš delati na sebi? Vsak dan je lahko dan, ko začneš spreminjati sebe in svet okoli sebe. Če seveda obstaja potreba. Če seveda obstaja želja. Če seveda obstaja volja..

Novoletne zaobljube so koristne zgolj za tiste, ki imajo korist od tega. In takšnih je precej. Fitnessi se v začetku januarja napolnijo, ljudje dejansko gredo prej iz službe. Nekateri res vzajemo knjigo v roke in jo začnejo prebirati. Ampak slabost človekove šibke volje poskrbi za to, da se stvari precej hitro spremenijo. Po 14 dneh fitnessi spet bolj kot ne samevajo. Na knjigah se nabira prah in ljudje cele dneve preživljajo v službah.

Zakaj si mora torej človek ustvarjati iluzije? Mu je tako lažje, mar ne? No, mogoče bo drugo leto kaj drugače. Letos pa smo še vedno na istem, kot smo bili vsako leto prej.

p.s.: kapo dol tistim, z močnim karakterjem, ki se dejansko držijo novoletnih zaobljub in jih kljub vsemu uresničujejo!