Slovenija nima restavracije z Michelinovo zvezdico. Michelin Guide pa je včeraj na Twitter profilu objavil, da je HRvaška dobila prvo restavracijo, ki se ponaša z eno Michelinovo zvezdico – restavracija Monte v Rovinju. Ne, nisem še bil v tej restavraciji in verjetno bo sedaj potrebna rezervacija za par mesecev vnaprej, da bi lahko dobil prostor in preizkusil to, kar so Michelinovi ocenjevalci označili za eno zvezdico.

Trenutno je po svetu 2717 restavracij, ki se ponašajo z eno, dvema, ali tremi Michelinovimi zvezdicami. Michelinovi ocenjevalci so na Hrvaškem preizkušali hrano v različnih restavracijah – vendar so to delali brez medijskega pompa, predvsem pa stran od oči javnosti.

Za vse tiste, ki bi radi preverili, kaj “priporočajo” Michelinovi ocenjevalci na Hrvaškem je tukaj povezava. Namreč, poleg Michelinove zvezdice za restavracijo Monte so v “online” vodič vključili še 34 restavracij, ki so dobile oznako vilic v MICHELIN Guide 2017 – zaenkrat ne bo Hrvaške v tiskani izdaji, ampak samo online. Med drugim so na spisku:

Največje število Michelinovih zvezdic, 600, je v Franciji, na drugem mestu pa je Japonska, ki ima 419 restavracij, ki se ponašajo z njihovimi zvezdicami. Italija na tretjem mestu ima 333 restavracij, ki se ponašajo s to prestižno oceno.

Kriteriji po katerih Michelinovo ocenjevalci ocenjujejo restavracije so skrivnost. Vendar je v javnost pred leti prišel podatek, da pri restavracijah z eno, ali dvema zvezdicama ocenjevalci ocenjujejo samo hrano, medtem ko pri restavracijah s tremi zvezdicami ocenjujejo vse – od infrastrukture, osebja, sloga…

Kot sem omenil že zgoraj – nisem še bil v restavraciji Monte, tudi nimam informacij o njej. Spletno mesto Monte.hr jim je “padlo dol” zaradi prevelikega navala. Tjitske in Danijel Đekić, lastnika, bosta imela zaradi Michelinove zvezdice precej več obiska, prav tako pa bosta lahko mirne duše dvignila cene. Jaz pa se veselim obiska te restavracije v bližnji prihodnosti.

Upam, da bo naš minister tudi pripravil spisek odličnih restavracij v Sloveniji in povabil Michelinove ocenjevalce k nam. Mogoče pa se najde kakšen neizbrušen diamant, ki ga lahko Michelin nagradi vsaj z eno zvezdico.