Priznam. Premagal me je “firbec” in sem si ogledal novo zabavno oddajo Hipnoza: dobra zabava, ki je ob nedeljah v “prime timeu” na Pop TV. Oddajo Hipnoza: dobra zabava vodi Boštjan Romih, vendar je njen glavni akter hipnotizer Božidar Grilc. Zabavna oddaja, kajne Pop TV?

Če želim imeti o nečem mnenje, potem moram to tudi sam pogledati in si na podlagi tega ustvariti mnenje. Prejšnji teden, ko je bila oddaja prvič na sporedu, sem jo uspel videti par minut – zdela se mi je precej lahkotnega formata za nedeljo zvečer in ko sem naslednji dan bral “žolč”, ki se je prelival po družbenih omrežjih, sem ugotovil, da sem mogoče jaz videl res premalo, da bi si na podlagi tega lahko ustvaril svoje mnenje. To nedeljo je bila pred menoj večja preizkušnja.

Odločil sem se, da bom oddajo Hipnoza: dobra zabava gledal toliko časa, dokler bom zdržal. Za tiste, ki se vam ne da brati do konca – ne nisem zdržal do konca, v bistvu sem sam sebe presenetil, da sem zdržal toliko časa, vendar naj za opravičilo napišem, da sem vmes tipkal po čarunalniku, preklapljal med programi in pripravljal večerjo.

Hipnoza mi je od nekdaj zanimiva. Vendar do sedaj še nisem imel “jajc”, da bi šel testirati, če sem dovzeten za hipnozo, ali pa bi hipnotizer obupal. Kot sem kasneje bral, so imeli tudi na Popu precej testiranj potencialnih kandidatov, ker nismo vsi enako dovzetni za vse stvari – nekatere se da zelo preprosto hipnotizirati, drugi pač ne padejo v takšno stanje tako preprosto.

Oddaja Hipnoza: dobra zabava

Ja, hipnoza je lahko dobra zabava, vendar jim v tej oddaji to ni ravno uspelo. Razumem trend, ki so ga postavili “standup komiki” v zadnjih letih, da je najbolj zabavno norčevanje iz samega sebe, vendar v tem primeru, ko to počnejo ljudje pod hipnozo, to ni tako zabavno. Ravno obratno – je precej “pathetic”. Vendar so sodelujoči podpisali pogodbo s Popom in posledično jih lahko sramotijo pred očmi javnosti in ljudje so navdušeni. Ploskajo in se smejijo. Na trenutke sem se vprašal, če so tudi oni hipnotizirani, kajti doma, pred TV zaslonom ni bilo nič smešnega. Seveda tukaj sledi opravičilo – mogoče samo jaz nisem ciljna javnost, ki ji je ta format in smeh v oddaji namenjen.

Božidar Grilc in Boštjan Romih

Boštjan Romih je meni znan kot voditelj oddaj z bolj “narodnozabavnimi” vsebinami – mogoče tudi Hipnoza sodi v ta žanr? Povsem simpatično vodenje, vendar je bolj problem v samem “scenariju” oddaje, ki ga dodatno začini Božidar Grilc s hipnotiziranjem sodelojočih in prikaže za kakšne neumnosti in na kakšen način se da uporabljati hipnozo. Škoda, ker bi lahko z drugačnim pristopom, predvsem pa z drugačnimi zapleti prikazali hipnozo tudi v precej lepši in boljši luči. Ampak takšen format oddaje ne bi bil tako gledan, predvsem pa se ljudje ne bi zabavali, kot se sedaj – ko gledajo ljudi, ki se ponižujejo pred TV kamerami in se gledalci smejijo na njihov račun.

Kaj me je zmotilo?

  • hipnoza ni nekaj iz česar bi se delali “norca”. Božidar Grilc je sicer dobil svojo pojavnost v medijih, ampak izgubil velik del kredibilnosti, ki naj bi jo moral imeti, kot terapevt in strokovnjak na tem področju
  • to, da se delajo norca iz sodelujočih je koncept oddaje – verjetno so sodelujoči to tudi vnaprej vedeli in vendar so se vseeno odločili za sodelovanje. Še en dokaz, da so ljudje v Sloveniji pripravljeni storiti vse za “medijsko slavo”, kljub temu, da jih prikaže v najbolj neumni luči.
  • Boštjan Romih je očitno alfa samec – če hipnotizer reče ženski, da si ga naj predstavlja golega in potem 3 minute gledalci poslušajo vzdihovanje in njegovo komentiranje, da ga je narava dobro obdarila. No, mogoče pa je Boštjan dejansko potreboval takšno potrditev, kajne?
  • znani Slovenci v oddaji? Werner? Klemen Bunderla? Tara Zupančič? Ne, tudi ti “znani” Slovenci ne morejo rešiti oddaje. Predvsem pa bi se vprašal, kaj je bilo treba Tari čepeti v “škatli” – mogoče pa ji je Pop TV želel sporočiti kje je njeno mesto?
  • oddaja, ki je na sporedu v nedeljo zvečer bi po mojem prepričanju morala biti družinska. Vendar se mi zastavlja vprašanje – si starši res želijo, da njihovi “mulci” gledajo ta format oddaje? Ali ni že v naši družbi dovolj norčevanja?

Škoda. Ideja je sicer super, ampak tole, kar je bilo sproducirano, pa je vse prej kot gledljivo. Ampak, kot sem omenil že zgoraj – verjetno nisem jaz ciljna javnost, ki bi jo nagovarjali. Številke o gledanosti oddaje verjetno pričajo drugače in ni šment, da si na Pop TVju ne manejo rok, ker v njihovo blagajno leti oglaševalski denar. Jaz pa bom ob nedeljah zvečer raje preskočil Pop TV!