Lansko leto je vlada sprejela nov protitobačni zakon, ki je med drugim vseboval podražitev cigaret, licence za prodajanje tobaka, kot tudi enotno embalažo. S tem zakonom je vlada zelo jasno pokazala, da ji je vseeno za zdravje kadilcev in da s tem zakonom ne poskuša reševati problema kajenja, ampak gre za zakon s katerimi bo polnila državno blagajno. Podražitev škatlice za 10 centov bo na letni ravni prinesla v blagajno 20.000.000 eurov, pri tem pa država od 400.000.000 pobrarnih eurov tobačnih trošarin letno, zgolj in samo 50.000 eurov nameni za programe preprečevanja kajenja?

Prav ste prebrali. Ministrica Kolarjeva se ne ukvarja s preventivo, ampak zgolj in samo pobira nove davke in polni davčno blagajno. Vendar ne bi tukaj posvečal preveč časa ministrici, ki namesto, da bi se ukvarjala s čakalnimi vrstami in resničnimi problemi zdravstva, se ukvarja z ukinitvijo dopolnilnega zavarovanja.

Kadilci cigaret bodo dobili nove škatlice. Enotne. Da ne bodo prepoznavni brandi cigaret in posledično se bo manj ljudi odločalo za kajenje. Odlična ideja, kajne? Ne! Kadilec je kadilec, ker se sam tako odloči. Enotna embalaža cigaret ne bo zmanjšala števila kadilcev, niti opozorila o škodljivosti kajenja na cigaretni embalaži, ki bodo imela nazorne fotografije ne bodo spremenile tega. Ampak proizvajalci cigaret bodo morali poslušati direktivo, če bodo želeli še naprej prodajati cigarete.

V Sloveniji je nekje 30 odstotkov kadilcev. Manjšina torej. Torej se tej manjšini omejujejo svoboščine? Ja. Kajenje ni zdravo in če bi država želela preprečiti kajenje, bi dvignila trošarine za 10 eurov na škatlico. Pa vendar ne bi odpravila kajenja, saj kadilec bo kadilec – ne glede na ceno tobačnega izdelka.

Vendar imamo po drugi strani veliko večji problem – hrana, ki jo uživamo vsebuje ogromne količine sladkorja in dodatkov, ki so bolj škodljivi, kot pa je škodljiv tobak. In tukaj ne gre za 30 odstotkov populacije, ampak hrano uživamo veliko veliko več ljudi. Posledično bi pričakoval od ministrice, da bo uvedla tudi uvedbo enotne embalaže za hrano in uvedbo enotne embalaže za pijačo. Predvsem pa opozorila, s slikovnim materialom, tudi na vse izdelke, ki so v trgovinah.

McDonalds bi lahko imel namesto “sočnega burgerja” sliko človeka, ki je na bolniški postelji priključen na aparature, ki ga ohranjajo pri življenju. Coca Cola bi lahko na svojih plastenkah in pločevinkah imela fotografije zavaljenih ljudi. Sladkarije bi morale imeti … Veste, kam pes taco moli. Imejmo enake vatle za vso industrijo. Dajmo v avto obvestila, da se vožnja lahko konča s smrtjo. Na računalnik, da lahko zasvoji. Na sobno kolo, da lahko povzroči poškodbo kolena, ali pa na postelji, da lahko dobimo “heksnšus”.

Mi je uspelo biti dovolj nazoren? Si sedaj vsak predstavlja kakšen svet nas čaka čez par let? Da bodo vse stvari v našem življenju imele oznako in opozorilo, ker nas imajo očitno “odločevalci” za popolne bedake in sami nismo sposobni, da bi ločili zrnje od plevela in se po svoji vesti odločali o različni hrani, ki jo bomo zaužili, alkohole, ki jih bomo spili in cigarete, ki jih bomo skadili.

Mogoče bo naslednji korak označevanje ljudi. Kadilci, alkoholiki, uživalci maščob, tekači, deloholiki. Zakaj ne bi označili cel svet in bi vsi morali imeti enotno embalažo in na sebi fotografije razpadajočih teles, jeter, itd..

Vsak človek je svet zase. Vsak človek se po svoji volji in vesti odloča, kaj bo počel s svojim življenjem. Nekdo kadi, drug pije. Tretji športa, četrti dela cele dneve. Peti je samo sladkarijo, šesti uživa samo maščobe. Dokler ne krši svobode drugega, ima vsak možnost delati s svojim zdravjem, kar želi (kdo in na kakšen način plača to, je tema drugega pogovora). Vsak se sam odloča kako živi in poseganje države in predpisovanje neumnih zakonov in še bolj neumnega označevanja me je strah. Ker če se na enem področju zgodi to, potem se bo kmalu na vseh ostalih. In potem se bomo spraševali o pojmu demokracije, človekove svobodne volje in pravicah.. Ah..