Imamo jo. Vizija Slovenije 2050 je danes ugledala luč sveta. En A4 list vizije Slovenije je 611 posameznikov ustvarjalo na 27 dogodkih. Dobili smo domišljijski spis, s puhlicami, kot so – v Sloveniji leta 2050 ustvarjamo številne uspešne zgodbe, največje bogastvo Slovenije pa smo ljudje, vitalna generacija leta 2050 se ne ukvarja več z delitvami iz preteklosti….

Namesto, da pametujem o viziji, naj si vsak po svoje oblikuje mnenje o tem. Če je to vizija Slovenije 2050, potem smo še bolj v kurcu, kot sem mislil, da smo.

p.s.: vlada je na Twitterju dala povezavo do celotne “vizije” na 88 straneh. Očitno imajo zaposlene ljudi, ki nimajo pojma o komunikaciji in bistvu komuniciranja. Povezava do .pdfja je tukaj. Do 20 strani je teksta precej malo, saj je večinoma vse samo grafika.. No, se bom poskusil prebiti čez tole.. Ampak verjetno je tole spodaj povzetek vsega smiselnega.. Še podatek o ceni te Vizij? 453.000 eurov nas bo stal ta domišljijski spis!

V sozvočju z okolujem in s časom smo našli ravnovesje kakovostnega življenja. S pomočjo učenja se uspešno soočamo z največjimi izzivi. Smo inovativni, ideje spreminjamo v dejanja. Z zaupanjem ustvarjamo dobre odnose ter gradimo solidarno in strpno družbo. Slovenijo samozavestno odpiramo partnerjem, pripravljenim na sodelovanje. Ponosni bogatimo globalno mrežo s svojo kulturno edinstvenostjo.

Vitalna generacija leta 2050 se ne ukvarja več z delitvami iz preteklosti. Medsebojno zaupanje ji je pomembnejše in vredno več. Zaupamo tudi v javne ustanove, ker delujejo pregledno in odgovorno. Prebivalci jih cenimo, ker so dostopne in uporabnikom prijazne, zlasti pa – postopki tečejo hitro. Ne zapravljamo časa in energije za neproduktivne spore, pri čimer nam odlično služi učinkovit pravni sistem. Pravila so pravila, enaka za vse. Odgovorno izpolnjujemo obljube med generacijami. Spoštujemo družbene vrednote, kot so solidarnost, varnost, strpnost, medsebojno sodelovanje in mir.

V Sloveniji leta 2050 ustvarjamo številne uspešne zgodbe. Družbene procese sooblikujemo kot aktivni državljani, kritično in tvorno. Slovenija je ravno prav velika za razcvet inovacij in predstavlja edinstven razvojni model v svetu. Z učenjem za in skozi vse življenje razvijamo znanje in veščine ter krepimo odpornost za soočanje z izzivi.

Slovenci smo leta 2050 srečni ljudje. V vsakdanjem življenju občutimo, zakaj nas globalne lestvice blaginje uvrščajo čisto pri vrhu. Živimo kakovostno: bolje, bolj zdravo in dlje. Družbena in okoljska odgovornost sta nam zelo pomembni. Naravo spoštujemo in z naravnimi viri upravljamo premišljeno. Priložnosti za delo nam ustvarjata digitalna odličnost in model krožnega gospodarstva, ki poganjata gospodarski razvoj. Uspelo nam je, ker smo drzni, samoiniciativni in odgovorni. Cenimo čas in ga namenjamo stvarem, ki v naše življenje prinašajo zadovoljstvo.

Ustvarjalni posamezniki se dobro počutimo v inovativni družbi ter prepletu institucionalnih, družbenih in tehnoloških inovacij. Hitro starajoče se prebivalstvo sicer ni zanemarljiv izziv, a je rešljiv; enako velja tudi za neenakost in revščino. Sproščeno in razumevajoče življenjsko okolje je eden od razlogov, da se uspešni posamezniki in podjetja odločajo za prihod v Slovenijo. Ta je njihovo pozornost najprej vzbudila z odličnostjo izdelkov in storitev. Nato jih je osvojila s kakovostjo znanstvenih raziskav in z domiselnimi rešitvami.