Včeraj smo bili priča resničnostnemu šovu. Ponoči Facebook Live prenos mučenja osebe (kar dejansko sodi v žanr snuff filmov), čez dan pa spremljanje “radovednosti” ljudi, ki so iskali film in ga tudi pogledali. Facebook ni kul, lahko mirno zapišem, kljub temu, da ne sodi med medije in zanj ne veljajo enaka pravila, kot veljajo za naše medije – če bi naši mediji objavili takšen video in ga na strani obdržali več kot 13 ur, bi ljudje reagirali povsem drugače, kot pa so reagirali na posnetek na Facebooku. Preko 2000 “lajkov” in preko 250.000 ogledov je nekaj, kar bi nam moralo dati misliti. In ne, zatiskanje oči, da se to ni zgodilo, ne reši situacije.

Ko sem včeraj zjutraj opazil ta “live video”, ki dobrih 20 minut prikazuje kako okruten je lahko človek, sem imel veliko dilemo. Biti prvi, ki bi objavil to, ali počakati, če se karkoli zgodi. Namreč, kljub temu, da sem videl že precej podobnih situacij, mi je bila ta tako bizarna – da gre nekdo Facebook Live prenašati mučenje človeka, da se mi je zdela skoraj nemogoča. Pa vendar je bila. Včeraj smo doživeli realnost, ki ji bomo očitno priča zaradi razvoja tehnologije in vse večje vpletenosti tehnologije v naša življenja. Do sedaj so se takšne stvari dogajale, vendar ne na očeh javnosti. Tole je zame en tak primer, kjer bi se morali vprašati o naših vlogah v življenju in o naših standardih, ki jih imamo do takšnih primerov.

Zjutraj je imel video okoli 3000 ogledov. Na Facebooku se še ni širil in odločil sem se, ko sem reportal, da gre pri tej vsebini za nasilje, da ne objavim zapisa o tem. Glede na to, da se je število ogledov precej hitro večalo – preko 35.000 okoli 10. ure in da je video imel vsako minuto več “lajkov” in da so o njem začeli že pisati mediji, sem vseeno spisal zapis in ga objavil. Brez povezava do videa, vendar s “printscreenom” videa, kjer se ne vidi žrtve, ampak se vidi, kdo je naložil Facebook Live posnetek – zelo preprosto zato, ker sem precenil, da bo vsak, ki bo želel priti do posnetka, tudi prišel – na tak, ali drugačen način.

Ali sem ravnal pravilno ali napačno? Tako sem se odločil in tako sem storil. Glede na to, da je zelo veliko ljudi prijavilo video Facebooku, pa se vendar ni nič zgodilo z njim, sem se odločil, da bom testiral Facebook. Objavil sem dokaj nedolžno fotografijo dveh deklet, kjer se vidi brdavička. Kot sem pričakoval, me je Facebook banal za 24 ur in odstranil fotografijo v manj kot 20 minutah! Da! 20 minut, ker sem objavil eksplicitno fotografijo in 13 ur, da je odstranil video, kjer je kri, mučenje, poniževanje…

To so ta dvojna merila, ki jih vsak dan bolj razumem. To je svet v katerem živimo. Predvsem pa je to naša realnost, s katero se moramo soočiti in v kateri moramo živeti. Golota je večji problem, kot pa nasilje? Po standardih Facebooka je očitno temu tako. Ja, razumem. Zadaj so algoritmi. Ampak v takšnem primeru, ko gre za takšen posnetek, ni tolerance za 13 urni lag..

Seveda so se včeraj ob tem začele zanimive debate. Kateri medij bo prvi objavil posnetek v etru – zmagal je Planet TV. No, to ni zmaga, ampak dokaz, da ne obstaja pri nas več moralni kompas in da smo kot človeštvo zelo v riti. Ja, preko četrt milijona ogledov je doživel ta video. Nešteto komentarjev, kjer pa so si ljudje dali duška, kot smo že navajeni, ko se zgodi kaj takšnega. Ko sem zvečer bral komentarje, kaj vse bodo storili in bi storili dvema osumljenima, sem se vprašal, če se sploh zavedam sveta v katerem živim.

Kako lahko nekdo napiše, kaj vse bi počel z nekom drugim, ko si je pogledal video? Ali to pomeni, da je zunaj še veliko ljudi, ki so podobni tema dvema in da lahko pride trenutek, ko bo vse skupaj eskaliralo do te stopnje, da bomo videli novi live video na Facebooku? Ker človek, ki pomisli, kaj bi naredil z nekom – je samo še korak stran od tega, da bi kaj takšnega naredil. No, tudi tega me je strah.

Mogoče pa je sedaj pravi trenutek, ko se je to zgodilo, da se vprašamo – v kakšnem svetu želimo živeti. S kakšnimi ljudmi želimo biti obdani. Bodo FB resničnostni šovi postala naša realnost in bomo posledično živeli samo še za lajke in števile ogledov?