Hrvaška načrtuje obvezno 30 dnevno služenje vojaškega roka za vse moške. Tudi v Sloveniji se v zadnjem času pojavljajo enake težnje in niti najmanj ne dvomim, da ta ideja ne bo kmalu zaživela v praksi. Preveč koristi za določene ljudi pri koritu in preveč možnosti, da si nekdo zelo dobro napolni žepe. Ker je obvezno služenje vojaškega roka trend v evropskih državah, mi ne smemo in ne moremo biti slabši od njih.

Služenje vojaškega roka je bila nekoč “čast” – no, vsaj tako so to predstavljali. V Jugoslaviji je veljalo služenje vojske za stopnjo, ko je fant odrastel v moža. Ker sem sam med tistimi, ki je civilno služil vojsko, sem bil velikokrat “predmet posmeha”. Ker so pač nekoč veljali stereotipi, da moški, ki ni bil v vojski, ni pravi moški.

Časi so se spreminjali. Sploh v Sloveniji, ko se je začel ugovor vesti in ko so fantje ugotavljali, da pol leta stran vrženega časa ne bo nihče povrnil in posledično je bilo tudi vse manj interesa za služenje vojaškega roka. Seveda, bi rekli strokovnjaki aka Angelca Likovič, da so s tem dejanjem moški postali vse prej kot moški. Ker ne znajo več pospravljati postelj, ker ne vstajajo tako zgodaj, kot so morali v vojski, ker niso navajeni “jebanja v glavo”, ker se ne tuširajo s 100 in več ostalimi moškimi. In verjetno tukaj zraven lahko prištejemo še cel kup situacij, ki so moškega naredili moškega.

Glede na to, da imamo v Sloveniji situacije, ko starši svojega osnovnošolca na govorilne ure spremljajo s pomočjo pravnika, da starši hodijo na informativne dneve fakultet s svojimi sinovi in hčerkami… Bi bilo mogoče smiselno… Ne! Še vedno sem mnenja, da učenje nasilja – pod krinko branjena države le ni tako dobra ideja.

Ker se je ideja o ponovni uvedbi začela kar hitro širiti po Sloveniji, imam sam par predlogov, ki so mogoče bolj smiselni, kot pa da zopet začnemo z uvajanjem služenja vojaškega roka:

  • obvezno taborništvo v osnovne šole – če se že mora kdo naučiti česarkoli, potem to začnimo z mladimi in jim preko igre pokažimo stvari, ki so bolj pomembne kot rokovanje z orožjem. Kdo zna zakuriti ogenj brez pomoči vžigalnika, vžigalic, ali česa podobnega?
  • obvezno 3 mesečno potovanje v tujino, v državo z drugo vero. Slovenci imamo problem z zaplankanostjo. Tega ne bo rešila vojska, ampak samo odpiranje svetu. In to, da mora študent na izmenjavo v tujino, kjer spozna druge kulture in vere bo naredilo veliko več za tega človeka, kot pa to, da bo preživel tri mesece v Sloveniji v par kilometrov oddaljenem kraju.
  • obvezen tečaj likanja, pranja, šivanja in kuhanja za moške. Ker nekateri tako radi poudarjajo, da je vojska iz fantov naredila moškega, bi se lahko v letu 2017 malce prilagodili trendom in bi namesto opletanja z orožjem moške naučili kuhati, prati, likati, pospravljati. Saj govorimo o enakopravnosti med spoloma, kajne?

No, slednji predlog je šala, čeprav bi bilo super za marsikoga, da bi se naučil teh osnovnih stvari. Precej boljše, kot pa da moškemu pri 35 letih še vedno mama lika srajce, ali pa da ne zna skuhati kosila.. Ampak to je drug problem, ki ni del tega o katerem pišem.

Verjetno uvedba obveznega služenja vojaškega roka ne bi bila zastonj. Predvidevam, da so zneski takšnega projekta precej visoki in možnost, da nekdo “ugrabi” to je v Sloveniji zelo zelo velika. Pač, kjer je denar, tam so tudi …..

Glede na to, da sam nisem bil v vojski in posledično ne znam ravnati z orožjem in po logiki iz nekih drugih časov, ki sem jo zapisal v uvodu – nisem moški, se mi zdi smešno, da sploh znam preživeti v tem svetu. Ampak očitno se da, tudi brez obveznega služenja vojaškega roka in predvsem brez metanja časa skozi okno.

Če se prav spomnim, je večina tistih, ki je služila vojsko v Jugoslaviji ravno to izpostavljala za velik problem. Čas, ki ga nihče več ni mogel vrniti, kljub temu, da so se spletla prijateljstva in da je marsikomu vojska spremenila pogled na svet in stvari okoli njega. Ampak. To so bili drugi in drugačni časi, predvsem pa je bila množična psihoza nekaj, kar je bilo ustvarjeno umetno in je držalo skupaj različne vere in različne ljudi.

Hvala, ampak Slovenija po mojem mnenju ne potrebuje ponovne uvedbe služenja vojaškega roka!