Kako rešujete problem pozabljanja, predvsem pa prekomernega števila vsakodnevnih informacij? Si zapisujete v rokovnik? Si pomagate s pametnim mobilnim telefonom? Imate tajnico, ki za vas opravi te zadeve? Ali pa ste tako trmasti, kot sem jaz in ne verjamete v zapisovanje? Zakaj? Ker ko si začneš zapisovati – začneš pozabljati..

Verjetno nisem edini, ki opaža, da je v tem ponorelem svetu, vse več informacij. Da smo bombardirani iz vseh koncev in krajev z informacijami, ki si jih moramo zapomniti, predvsem pa je vsak dan kup sestankov, rokov in vsega ostalega, kar ne smemo “zajebati”.

Posledično večina ljudi uporablja novodobne pripomočke za organiziranje in planiranje svojega časa:

  • Google calendar
  • “reminder” na telefonu
  • specialne aplikacije, ki omogočajo preprosto organizacijo aktivnosti
  • notesniki

Jaz sem se pred par leti odločil, da bom poskusil brez vsega tega. Ko možgani ugotovijo, da jim ni treba razmišljati o določeni stvari, potem postanejo bolj leni in človek zelo hitro ugotovi, da smo zaradi pripomočkov za organizaranje časa postali bosi in si ne zapomnimo več ničesar.

En tak primer so telefonske številke. Pred desetimi leti sem znal na pamet večino telefonskih številk v svojem telefonu. Sedaj – mogoče bi znal tri telefonske številke na pamet, vse ostalo pa je zapisano v telefonu. In dejansko niti vec ne razmišljam o številkah, ker jih hrani telefon in so na dosegu enega klika.

Tudi včasih so bile tam, vendar je bilo njihovo število omejeno, predvsem pa se nisem vedno zanašal na tehnologijo. Podobna situacija, kot je situacija pri zapisovanju. Ja, se mi zgodi, da pozabim na kakšen sestanek, ali pa da pridem kam kakšen dan prej. Ampak to so redki momenti in zaenkrat mi moja metoda deluje še precej dobro.

Ali bom čez leta spremenil svoj pogled na vse skupaj in začel uporabljati “opomnike”? Upam, da ne bo potrebno, vendar če se bo število informacij dnevno še kar naprej dvigovalo – potem bom verjetno tudi sam moral poiskati rešitve, ki mi bodo pomagale organizirati del življenja. Sicer nerad..