Predsednica zdravniške zbornice je pred časom postala Zdenka Čebašek – Travnik. S tem je stopila na žulj marsikomu in si prislužila “črno piko”, ki pa so jo njeni nasprotniki zelo hitro izkoristili. Namreč, dejstvo je, da je bila ta funkcija dobro plačana in da so njeni predhodniki na tem mestu živeli kot “bubreg v loju”. Ko je ona predlagala, da bi bila njena plača med plačama njenih predhodnikov, pa je v medijih završalo.

Naključje? Na žalost že dolgo ne verjamem v naključja. Ko ni drugega razloga za diskreditacijo, potem se zgodi pogrom zaradi česa takšnega. In zakaj hudiča je v Sloveniji nekaj tako zelo slabega, če nekdo želi imeti za svoje delo tudi pošteno plačilo? Ali je res to, da se nekdo ceni in posledično pričakuje plačo, sicer nižjo, kot so jo imeli njegovi predhodniki, nekaj za kar bi ga bilo potrebno križati?

Odgovor je retoričen in ni ne! Seveda je potrebno križanje in diskreditacija povsod, kjer se da. Ker Slovenec mora biti povprečen in ne sme izstopati iz povprečja drugih. Mora kimati in mora biti uklonljiv. Tako, kot rečejo drugi in tako, kot pričakujejo drugi.

Sam sem podpiral Zdenko Čebašek – Travnik in jo podpiram tudi sedaj. Če je problem njena plača, potem je nekaj hudo narobe v tej deželi. Bodimo iskreni – če bi bile plače v Sloveniji na normalnem nivoju, verjetno ne bi bilo toliko korupcije, kot jo je sedaj. Še posebej v zdravstvu. In verjamem, da je vsaka nova pritiklina, ki pride na tak položaj, kot je prišla ona – strah za celoten sistem in posledično tudi nevarnost, da se vse skupaj spremeni. Takrat je potrebno udariti z vsemi topovi po človeku – in v Sloveniji je to najbolj preprosto na način, da prikažeš v javnosti plačo osebe, ali pa njeno lastnino.

Takrat se zgodi samovznikli pogrom, kajti nihče ne bo imel takšne plače. In nihče se ne bo okoriščal na račun drugih. In nihče ne bo…. Veste, kam pes taco moli? Zakaj bi se kdorkoli ukvarjal s TEŠ6, ali pa drugim tirom, ali pa Cimosom? Če pa se lahko Slovenija ukvarja s plačo posameznika.

Verjetno je že marsikdo šel na razgovor za službo. Kakšen je bil vaš odgovor, ko so vas vprašali o plači? Ste se, kot je od Slovenca pričakovati, stisnili v kot in zamomljali, da boste z minimalcem zadovoljni in srečni in da boste delali vsak dan vsaj 14 ure? Ali pa ste povedali znesek, ki se vam je zdel za takšno delo, odgovornosti, predvsem pa funkcijo – primeren?

Odgovor me ne zanima, ampak poskušam karikirati odnos, ki ga imamo Slovenci do takšnih stvari. Poskušam prikazati bizarnost situacije, ko pride v javnost informacija o plači in se vsi zgražajo. Nihče ne pomislil, da sta Možina in Živčec Kalanova imela podobni plači in se ni nihče obregnil ob to..

Slovenija. Dežela, kjer moraš biti ponižen in zaslužiti zgolj za preživetje. Ker vse ostalo se kaznuje z medijskim linčem…