Jebeš slabo banko / Slovenija potrebuje dobro banko

Slaba banka! Nešteto besed je bilo že prelitih okoli nje. Nešteto kritik in še več opozoril, da je to zopet obvod za reševanje “svetih krav”, ki bodo legalno lahko kupovali svoje dolgove z velikimi popusti. To, da vse to plačamo davkoplačevalci, da se posamezni “zajedalci” delajo norca iz nas, je pač nekaj povsem vsakdanjega v Sloveniji. In Slovenija bi namesto slabe banke prej potrebovala dobro banko – banko, ki bi bila prijazna njenim državljanom.

Slaba banka je bila “iznajdba” kot “Jazbinškov zakon”, certifikati in še par podobnih primerov imamo v samostojni Sloveniji. Tisti, ki so imeli veliko, so lahko imeli še več. Tisti, ki niso imeli ničesar, so ostali na istem. No, skoraj. Namesto, da bi država reševala stiske tistih, ki nimajo ničesar, se v Sloveniji vedno znova rešuje tiste, ki imajo hudičevo preveč in so preveč pogoltni, da bi kaj izpustili iz svojih rok.

Da, dragi davkoplačevalci. Reševali smo jebene banke, ker so posojale denar naokoli, seveda tistim ljudem, ki so zastavili nič vredno premoženje in dobili na lepe oči enormne kredite. Nekateri so zastavljali “fake risbe” in dobili kredit. In na koncu, ko je EU ugotovila, da gre vse v rit, smo reševali te banke. No, tudi to ni bilo dovolj. Ustanovimo slabo banko in nanjo prenesemo slabe kredite. In potem jih bodo lahko različni skladi kupovali po znižanih cenah. In ni šment, da ne bi bi bili del skladov tudi sami posamezniki, ki so najemali velike kredite in jih niso bili sposobni servisirati. Tako bodo dobili nazaj vse svoje, po precj diskontni ceni. Ker so svete krave in ker je bil med vsem ostalim to tudi namen slabe banke.

Namesto, da bi takšnim ljudem, ki so naredili par mio škode “državi” s svojimi krediti, vzeli opravilno sposobnost – smo jim ponudili orodje s katerim se bodo legalno rešili sranja v katerega so zašli. In namesto, da bi ti ljudje s svojim premoženjem in premoženjem bližnjih odgovarjali za vse sranje, ki so ga povzročili, so dobili nov obvod, ki bo rešil njihove riti in bodo njihovi imperiji zopet normalno funkcionirali. No, s to malenkostjo, da bomo tudi tokrat tem posameznikom pomagali vsi državljani, ki od tega nimamo ničesar.

Če bi seštele banke vse “nasedle” kredite, ki smo jih pokrili davkoplačevalci in če bi vse diskonte, ki jih dobijo kupci terjatev pri slabi banki ovrednotili po pravih cenah, bi bili verjetno presenečeni koliko denarja je zopet poniknilo. In koliko ga še bo. Ker če daš ljudem, ki so pri koritu obvode, bodo le ti te tudi zelo dobro izkoristili. Ampak ljudje bomo zopet samo kimali z glavo in čez čas bomo ugotovili, da nas je nekdo zopet vrhunsko nategnil.

Ja, Slovenci potrebujemo dobro banko. Ne slabo. Ne potrebujemo več banke, ki bodo dajale kredite “svetim kravam”, ki se jim nič ne bo zgodilo. Preko 5.000.000.000 nasedlih kreditov je bilo.. In ničesar se nismo naučili. Ker vedno je lažje “molzt” male krave, kot svete krave, kajne?

Slovenija, dežela kjer se cedita med in mleko. Ampak z drobno pripombo – za določene “svete krave”. Ostale nas samo molzejo!