Marsikaj sem že videl na družbenih omrežjih, vendar tega, kar so storili v podjetju Nigrad zaenkrat še ne. Nigrad je namreč na svoji Facebook strani objavil poziv zaposlenim, ki še niso prevzeli odpovedi pogodbe o zaposlitvi, da naj to storijo, saj jih bo v nasprotnem primeru obiskal detektiv. Preko Facebooka! Jebeš to, da so ljudje ostali brez službe. Jebeš to, da gre za osebno stisko.

Saj ni res, pa je, bi bil lahko naslov te objav. Namreč početje podjetja Nigrad pokaže odnos, ki ga imajo očitno s svojimi zaposlenimi. To, da je takšen odnos povsem mimosunjen, ne bom omenjal. Tudi tega, da se mi zdi to poniževanje. Predvsem pa se mi zdi tole primer, ki bi nam moral dati misliti – bomo v prihodnosti dobivali odpovedi kar preko Facebooka in Twitterja?

Predvidevam, da se “community manager” ne zaveda, da so ljudje, ki so izgubili službo v zelo nezavidljivem položajo. Mogoče ne ve, kaj je to empatija in takšna objava je vse prej kot dobrodošla. Nigrad ima namreč naslove zaposlenih in bi lahko to storil na kakšen drug način, kot pa z direktno grožnjo – in da bi bila mera polna zraven grozijo še z detektivom in njegovim SMSom?

Smo res padli tako globoko, da je to naša prihodnost? Da nam bodo odpovedi pogodb o zaposlitvi vročali detektivi in obvestila o njih bomo dobili preko Facebooka?? Je mogoče CM Nigrada že odletel?

Pozivamo zaposlene, ki jim še ni bila vročena odpoved pogodbe o zaposlitvi, da na sedežu družbe prevzamejo odpovedi proti podpisu prevzema. V kolikor so odsotni z dela, lahko odpovedi prevzamejo na svojem stalnem prebivališču. Za vročitev odpovedi je pooblaščen detektiv B. G., ki bo vsakemu zaposlenemu odpoved osebno vročil. Nekateri ste že prejeli klic, kamor ga lahko pokličete in se dogovorite za termin osebne vročitve oz. sporočilo SMS, kot je prikazano spodaj.

3 Responses to Nigrad preko Facebooka poziva k prevzemu odpovedi pogodbe o zaposlitvi

 1. Boštjan M. pravi:

  Jebeš to, da sodeluješ z medijsko hišo, ki se je na zelo podobno podel način doslej znebila že več kot 40 novinarjev, istočasno pa zaposluje nove ljudi in podpisuje nove avtorske pogodbe, tako kot verjetno tudi v tvojem primeru. Mnogi izmed njih so dobili odpoved na bolniški, med novoletnimi prazniki, mnogim so za vrat poslali detektive in premnogim jim jih je izročil sodni izročevalec. Saj je vse lepo in prav, da opozarjaš na nedoslednosti Nigrada, ampak če se že greš neodvisno novinarstvo, potem bi se moral poglobiti v fenomen tovrstnega odpuščanja in problematizirati podobne prakse drugod, ne nazadnje tudi pri lastnem delodajalcu oz. pogodbenemu partnerju.

  • had pravi:

   v bistvu.. bi lahko marsikaj komentiral.. in napisal svoje mnenje.. pa vendar.. poznas brute fakte, al samo to, kar si prebral iz medijev?

   za tole nigradovo zgodbo je nekaj drugega – nekdo je bil uzaljen in je to objavil na fbju.. nekdo, ki je izgubil sluzbo..

   odpuscanja? ja. ne bos verjel.. se dogajajo.. ker smo v kapitalizmu.. in ker smo sami to zeleli.. ali je prav? ali je narobe? nisem pisal o tem v primeru nigrada.. ker nisem jaz odlocevalec in ne poznam ozadja..

   lahko pa mi predstavis dejstva..

 2. Boštjan M. pravi:

  Pač. V obeh primerih je namreč uradni razlog za odpovedi poslovni, čeprav gre dejansko za interno obračunavanje z nezaželenimi kadri, ki so jih zaposlila prejšnja vodstva. Poslovni razlog je zato nadvse pripraven, ker se sodišča le izjemoma spuščajo v presojanje utemeljenosti. A zakon vseeno problematizira odpuščanje iz poslovnega razloga in sočasno zaposlovanje oz. najemanje novih ljudi, kar je rdeča nit obeh in še mnogih podobno žalostnih zgodb pri nas. In, ja odpuščanja so žal del slovenskega vsakdana, tudi zato, ker naj bi bili v kapitalizmu. Ker, če kaj, potem takšni primeri ilustrirajo, da smo daleč od tega, kar se pojmuje kot kapitalizem. Saj kapitalizem obstane ali pade prav na vladavini prava, žal, ali pa na srečo, tudi ZDR.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.