Bomo sedaj Cimos reševali davkoplačevalci? DA!

Zgodba o Cimosu se vleče kot jara kača. Italijani bi kupili Cimos, Italijani ne bi kupili Cimosa. No, vsekakor je ta zgodba precej “večplastna”, kot zgleda na prvi pogled. In tudi količina denarja, ki je šla v ta projekt v preteklosti ni zanemarljiva. Ampak, saj je šel naš denar v to zgodbo. In ko se za reševanje Cimosa odločijo DUTB, SDH in vlada skupaj.. Eh. Spet bomo reševali zavoženo zgodbo davkoplačevalci.

Slovenci smo molzne krave. Krave, ki se pustijo molzti in molzti. Smo tihi in ne jamramo. Iščemo rešitve. Tako, kot jih je vlada v primeru Cimosa, vendar je vse zajebala. Seveda so Italijani odstopili od kupčije, na katero je bila tako ponosna vlada in minister. Kdo ne bo odstopil od kupovanja mačka v žaklju, če se Slo/Cro strani nista mogli dogovoriti o starih dolgovih. Pač, malce po balkansko in s figo v žepu. Malce z levo roko so se vsi skupaj lotili prodaje Cimosa, ki pa vseeno zaposluje preko 2000 domačinov.

Vendar ta fiasko države in ministrstva ne bo doživel nobenega epiloga. V Sloveniji se dogajajo takšne stvari in nihče za njih ne odgovarja. Tudi tisti, ki so pred leti imeli škarje in platno pri Cimosu ne odgovarjajo za svoje napačne poslovne odločitve. Dokler je Slovenija “socialna” država – beri, meče denar v lukjne, ki bi jih bilo boljše zapreti, ali pa postaviti lastnike, ki bi dejansko vedeli, kaj počnejo v podjetju in jim ne bi šlo zgolj in samo za izčrpavanje in polnjenje svojih “lukenj”. Vendar ne. V Sloveniji se nihče ne ukvarja s tem. V končni fazi so naši veljaki ravno zaradi takšnih primerov ustanovili DUTB, kasneje tudi SDH – vendar v teh družbah sedijo teoretiki in ne praktiki, ki bi prišli v podjetje in mu pomagali.

Super je, da se slaba posojila prenesejo na DUTB in potem se po diskontni ceni prodajo istim lastnikom! Not! Ampak to smo dovolili. Kot smo dovolili pokrivanje lukenj bank, ki so jih zavozile v letih zlatih krav in po sesutju trgov. Pa vendar smo vedno samo gledali, kaj se dogaja. Nihče ni šel na ceste. Nihče ni zahteval odgovornosti posameznikov. Kot vse ostale zgodbe, so tudi te lepo pometli pod predpražnik in posledično smo bili davkoplačevalci zopet nategnjeni. Seveda.

Pri Cimosu bo zgodba podobna – par mesecev ustvarjanja občutka preko medijev, da gre za resno zgodbo in namero o prodaji, kljub temu, da je bilo jasno, da niso izpolnjeni pogoji za prodajo. Ko vse skupaj pade v vodo, pa se odloči vlada, da bo to na “svoje roke” uredila. No, takrat me postane strah, kajti spet bo imel nekdo v Sloveniji veliko korist od tega. Kdo? Karte bodo kmalu padle!