Smešno in žalostno je, ko urednica Mateja Klavs na 24ur.com objavi članek z naslovom – Pol leta brez (nepotrebnih) nakupov (vir). Članek je prekopiran in nikjer ne vidim originalnega vira, ampak to ni pomembno, kot je pomembno kaj bi urednica dala “na stran” – med drugim priporoča tudi – nobenih obiskov plačljivih koncertov ali drugih prireditev, niti kina. Jebeš kulturo, važno je, da je denar za kavico, kajne?

Lastnik 24ur je Pro plus. Družba, kateri moramo vsak mesec plačati 3 eure, da lahko spremljamo programe POP Tv in Kanal A. In dotični medij si dovoli pametovati, kako se privarčuje v pol leta precej denarja z nepotrebnimi nakupi.

Kaj vse je urednica zapisala, da je potrebno početi, da boste privarčevali?

  • nobenih obrokov v gostilnah
  • nobene pijače v gostilnah (z izjemo kave)
  • nobenih obiskov plačljivih koncertov ali drugih prireditev, niti kina
  • nobenih nakupov oblačil, čevljev in modnih dodatkov
  • nobenih nakupov kozmetike (razen ko mi zdajšnje zmanjka)
  • nobenih nakupov dodatkov za dom in ostalih “lovilcev prahu”
  • nobenih izletov ali potovanj v tujino
  • premišljeno nakupovanje hrane, da mi ne ostaja hrana, ki na koncu pristane v smeteh

Hudo, kajne? Mogoče se taista urednica ne zaveda, da zelo veliko Slovencev živi tako – pa ne, da bi si oni to želeli, ampak ker je situacija takšna, da si nič od zgoraj omenjenega ne morejo privoščiti. Vedno znova so mi zanimivi takšni članki, ki so pisani za neko drugo področje in potem so prevedeni.

Pa vendar. Glede na to, da se dotična spletna stran šibi od oglaševalcev, ki so zajeti v tem članku, me zanima, če bo družba Pro plus odrekla sodelovanje z njimi za pol leta, da ne bo preveč distrakcij obiskovalcev in nepotrebnega zavajanja? Bi bilo smiselno, kajne? Čeprav je to zgolj njeno mnenje, pa je takšna izpostavitev v mediju, ki ima izredno velik doseg, nekaj drugega.

Ne, ni kul! Če je pretirano potrošništvo problem – je to tudi problem, ki so ga ustvarili mediji Pro proplusa in od njega odlično živijo. Zakaj bi nek medij pljuval sam po sebi in svojih oglaševalcih? Aja, ne potrebujejo jih, saj bodo dobili 3 eure od vsakega TV naročnika – zastonj in brez muke.