Bravo Mozilla / uporabnikom sistema eDavki priporočamo zamenjavo Finančne uprave

Pred par dnevi je FURS obvestil davkoplačevalce in uporabnike eDavkov – uporabnike brskalnika Firefox na sistemih Linux in Mac obveščamo, da v prihajajoči različici Firefoxa 52 komponenta za podpis privzeto ne bo več delovala. Kako bi lahko bilo drugače, kajne? No, tudi Telemach ima podobne probleme (D3GO), ker uporabljajo tehnologijo NPAPI, ki je Firefox od različice 52 naprej ne podpira več.

Odgovor, ki ga so ga spisali pri Mozilli, pa je točno tak odgovor, kot si ga zasluži naša draga javna uprava – kamor sodi tudi FURS. Bravo Mozilla!!

Kaj so napisali (vir)?

V petek, 3. marca, sta Finančna uprava Republike Slovenije in podjetje Telemach izdala vsak svoje “Pomembno obvestilo za uporabnike brskalnika Firefox”. Sporočila sta, da njuni storitvi (FURS-ovi eDavki in Telemachov D3GO) v Firefoxu 52 ne bosta več delovali, in priporočila izklop posodabljanja Firefoxa, uporabo starejših različic ali drugih brskalnikov. Firefox 52 je izšel štiri dni pozneje, 7. marca. ……

Pomembno obvestilo
Po vzoru pomembnih obvestil, v katerih uporabnikom Firefoxa svetujeta, kako lahko še naprej uporabljajo njune storitve, tudi mi dodajamo nasvet za naročnike Telemacha in uporabnike sistema eDavki, ki želijo še naprej nemoteno uporabljati Firefox:

  • Naročnikom Telemacha priporočamo zamenjavo ponudnika telekomunikacijskih storitev s Telekomom Slovenije ali T-2, ki vas ne omejujeta pri izbiri spletnega brskalnika.
  • Uporabnikom sistema eDavki priporočamo zamenjavo Finančne uprave.

Priporočili bomo umaknili, ko bosta Finančna uprava in Telemach znova podpirala Firefox.

Kaj sta FURS in Telemach zamolčala v svojih obvestilih?
Omenjeni storitvi uporabljata tehnologijo NPAPI, ki je Firefox od različice 52 naprej ne podpira več. Gre namreč za zastarelo programje, ki je vir varnostnih težav, sesutij in počasnosti. Nastala je leta 1995, ko je Michael Jordan še igral v ligi NBA. Chrome in Opera sta jo že opustila, Microsoftov Edge je niti nikoli ni podpiral, Mozilla pa je želela razvijalcem dati več časa za prehod na sodobnejše tehnologije, zato je umik podpore NPAPI napovedala že leta 2015.

  1. Veliko pové žé tó, da je NPAPI kratica za Netscape Plugin Application Programming Interface. (Tisti, ki ste se rodili po létu 1857 najbrž ne véste, kaj je Netscape)

Komentarji so zaprti.