Prav ste prebrali. Za vožnjo skozi predor Markovec ni več potrebna vinjeta. Občina Izola je sprejela soglasje Darsa za zaprtje obalne ceste Koper-Izola in sprostitev vinjetnega sistema za predor Markovec (vir). Tako bo od 20. marca naprej veljal na obalni cesti med Žusterno in Izolo nov prometni režim, ki pomni popolno zaporo dela ceste.

Kako je do tega prišlo? Lansko leto smo dobili novelo uredbe o cestninskih cestah, ki daje možnost preusmeritve prometa na cestninsko cesto zaradi obvoza, in sicer pod pogojem, da Dars kot upravljavec cestninskih cest pozitivno odgovori na vlogo predlagatelja obvoza, ki upravlja z necestninsko cesto. In občina Izola in Koper sta to storili.

Že nekaj časa je bila želja domačinov, da se vožnja skozi predor Markovec omogoči brez vinjete. Sedaj, ko je to omogočeno, pa se odpira vprašanje – kdo bo naslednji, ki si bo želel, da se na njegovem odseku lahko vozi brez vinjete?

Ljubljana in obvoznica? Zakaj pa ne. Kmalu bodo volitve in potrebno bo iskati všečne rešitve. In glede na to, da je bila nekoč obvoznica od mesta Ljubljana, bi sedaj pričakoval pobudo, da se omogoči vožnjo brez vinjete po njej.

Na veliko srečo nimamo v Sloveniji veliko takšnih primerov, kot je Markovec in ta odločitev ne bo za seboj potegnila “snežene kepe”. Pa vendar. Ali je ta poteza res pametna? Rezultati bodo kmalu vidni, se pa strinjam, da so domačine s to potezo precej osrečili in marsikomu ne bo potrebno kupiti vinjete. Verjetno je DARS naredil študijo, koliko bo izpada prihodkov, vendar je sedaj nisem nikjer našel. V končni fazi – itak bomo vse plačali sami!