Včeraj so mediji poročali o dveh zanimivih številkah, ki sta povezani s startup svetom. Silicon Gardens so obvestili javnost, da so domači startupi zbrali v lanskem letu 95,7 milijona dolarjev oz. 90 milijonov eurov investicij in da slovenski podjetniški sklad letos za podporo inovativnim startupom namenil skupno 6,76 milijona eurov.

Verjetno nisem edini, ki je malce skomignil z rameni ob teh dveh podatkih. Ampak po vrsti. Lansko leto so bila naša najbolj uspešna startup podjetja (ki so prejela investicije) Urban Mining Company (25 milijonov dolarjev), Layer (15 milijonov dolarjev), Iconomi (10,6 milijona dolarjev), nerazkrito podjetje (10 milijonov dolarjev) in Emotech (10 milijonov dolarjev). Sicer so zbrala podjetja manj denarja, kot 131,7 milijona eurov v letu 2015, vendar je številka precej optimistična – še posebej ob podatku, da bo številka v letu 2017 precej drugačna – prodaja podjetja Outfit7, ki je prinesla milijardo dolarjev.

Slovenska startup skupnost je vzpostavila spletni portal Dealbook Slovenia, ki na enem mestu ponuja seznam investicij v mlada slovenska tehnološka podjetja. Portal ima v bazi že več kot 380 poslov, 240 podjetij in 130 investitorjev. Med njimi je tudi Oust.me, katerega del sem bil sam in je že pred leti bil “likvidiran”.

Na drugi strani pa imamo državo in njeno investicijo v startupe – v letošnjem letu bodo namenili skupno 6,76 milijona eurov za mlada podjetja, preko različnih razpisov: P2 z zagonskimi subvencijami v višini do 54.000 evrov, produkt SK75 s konvertibilnimi posojili v višini do 75.000 evrov in produkt SK200 z javnimi lastniškimi investicijami v višini do 200.000 evrov. Prav tako pa bodo na voljo tudi spodbude v okviru mehanizma P2R za startupe na problemskih območjih z visoko brezposelnostjo ter spodbude, ki bodo okrepile področje predelave lesa v slovenskem prostoru.

No, slednje je ena izmed težav razumevanja države – za njih je startup vse, tudi predelava lesa, kljub temu, da obstaja definicija startupa. Če bi se država znala odločiti v kaj želi investirati in bi to tudi pametno storila – v primerih P2 lahko podjetja odprejo nova podjetja zgolj za to, da dobijo nove subvencije, bi bilo v Sloveniji vse skupaj precej lažje.

Glede na podatke Silicon Gardens bi lahko država pripravila vsaj 5 mio eurov investicij za tehnološke startupe, kjer bi vzpostavili “odbor”, ki bi ga sestavljali ljudje iz foha in ne razni aparatčiki in bi bila veliko večja možnost, da bi se ta podjetja čez par let lahko dokazala kot “unicorni” – tako, kot je bil Outfit7, ki je dobil “prvo investicijo s strani države”.

Ampak v Sloveniji se o tem govori vsaj že sedem let, pa vendar se bolj malo premika – premika se v toliko, da država na svoj čuden način pomaga podjetjem preko razpisov. No, vsekakor boljše, kot pa da tudi tega ne bi bilo.