V Sloveniji so popularne lestvice. Finance vsako leto objavijo lestvico najbogatejših Slovencev, kjer objavijo številke, da se lahko ljudje naslajamo nad njimi. Pri reviji Obrazi, ki jo izdaja Večer pa so pred dnevi izdali revijo 100 obrazov, ki ni lestvica, niti tekmovanje. Je pa to 100 Slovencev, ki so tako ali drugače, vsak na svojem področju in s svojimi dejanji zaznamovali naša življenja.

V žiriji, ki je izbirala kandidate so bili uredniki medijev. Ljudje s kilometrino in v prvem situ so morali izbrati 100 oseb po kriteriju pomembnosti. Iz teh je potem 11 žirantov ocenilo vse tiste, ki so dobili vsaj dve nominaciji. In tako so dobili imena. Vendar se s tem še ni vse skupaj končalo. Pride še bolj zanimiv del.

Podob 100 obrazov niso pisali novinarji, ampak ljudje. Tudi tisti, ki so med 100 obrazi Slovenije. Tako je recimo podobo Milana Kučana napisal Sandi Češko, medtem ko je podobo Janeza Janše napisal Tone Kuntner. Goraz Suhadolnik pa je spisal podobo Aleksandra Čeferina, ki je predstavljen prvi v tiskani izdaji Obrazi 100.

Kdo so še osebe, ki so si zaslužile mesto med 100 obrazi?

  • vzorniki / Ilka Štuhec, Peter Prevc, Tim Gajser, Slavoj Žižek, Melania Trump, Jan Plestenjak
  • ustvarjalci / Boris Pahor, Ana Roš, Robert Lešnik, Mitja Okorn, Luka Šulič
  • avtoritete / Jure Leskovec, Klemen Jaklič, Tomaž Vesel, Stojan Petrič, Rudi Skobe, Hubert Kosler, Janez Zemljarič, Franc Rode
  • aktivisti / Roman Jeral, Violeta Bulc, Gregor Golobič, Žiga Turk, Bojan Požar, Anita Ogulin
  • vodje / Zoran Janković, Danica Purg, Janez Janša, Borut Pahor

Všečna ideja, ki je povezala urednike različnih medijev in predstavila zgoraj omenjene ljudi v drugačni luči, kot smo je navajeni. Predvsem pa brez balasta in brez tekmovalnosti.