Birokracija deluje. Cigaretna embalaža je že dobila svojo novo podobo – nagravžne fotografije so sedaj del te embalaže in dvomim, da je kdorkoli zaradi tega pomislil, da bi prenehal s kajenjem. Razen tega, da se je ustvarilo veliko povpraševanje po drugače brendiranih škatlicah močno dvomim, da se bo zmanjšalo število kadilcev. Koliko stane tobačno industrijo spreminjanje embalaže in kako bi se lahko ta denar porabil sicer – nepomembno.

Vendar še nismo tam, kamor nas aparatčiki peljejo. Kmalu se bodo pojavile enotne škatlice. Da ne bodo prepoznavni brandi cigaret in posledično se bo manj ljudi odločalo za kajenje. Odlična ideja, kajne? Ne! Kadilec je kadilec, ker se sam tako odloči. Enotna embalaža cigaret ne bo zmanjšala števila kadilcev, niti opozorila o škodljivosti kajenja na cigaretni embalaži, ki imajo nazorne fotografije ne bodo spremenile tega. Proizvajalci cigaret bodo morali poslušati direktivo, če bodo želeli še naprej prodajati cigarete.

Tako je to, če živiš v državi, ki uboga ukaze in ki potem to prenaša dalje na svoje državljane. In državljani kimamo in si mislimo svoje.

V nas ni več revolucije. V nas ni več življenjske energije. Čedalje bolj opažam, da smo postali zombiji, ki se pizdimo na družbenih omrežjih, vendar ničesar več ne vzamemo v svoje roke. Kot, da je nekdo v nas ubil delček, ki nas je peljal naprej. Smo res postali sužnji aparatčikov in predpivos, ki pridejo iz višjih instanc?

Da. In da. Če smo pred 20 in več leti šli na ceste. Če smo pred sedmimi leti rušili oblast. Če smo se postavili za svoje pravice in ideale, smo sedaj samo še “facebook aktivisti”. Podpiramo vse, vendar ne naredimo nič. Tudi sam sem med tistimi, ki pametuje, pa vendar se mi ne da organizirati zbiranja podpisov za referendum, ali pa začeti s stavko. Pa bi bilo verjetno potrebno zgolj malo, da bi se v nas premaknilo nekaj in bi se ljudje začeli pridruževati. Kot v filmu Fight club. Ampak tudi nimamo več voditeljev. Ljudi, ki bi se izpostavili in naredili prvi korak.

Aha. Glede na to, da gre za cigaretno embalažo v sami osnovi tega zapisa. Najboljši tvit, ki ga boste kdaj videli na to temo..

Ja, to je naša realnost. In mi smo srečni, ker živimo v demokraciji..