Assisi / Umbrija / bazilika svetega Frančiška / video in fotografije

Mesto Assisi in bazilika svetega Frančiška sta vidni od daleč. Kljub temu, da nisem ljubitelj cerkva, kamoli krščanstva, pa me je impresivno mesto pritegnilo in niti najmanj nisem razmišljal, ko sem se peljal proti parkirišču. Trume vernikov in turistov so romale do Assisija in jaz sem se jim pridružil.

Assisi je manjše mesto v Umbriji. Ima okoli 28.000 prebivalcev in je rojstni kraj svetega Frančiška in po njem se imenuje tudi bazilika. Čudovito ohranjena, predvsem pa resnično polna ljudi, ki padajo na kolena in molijo in mladine, ki se glasno pogovarja v sakralnem objektu.

Tipičen preplet Italije in njihovih navad. Samo mesto je precej velika trgovina, saj ljudje, ki pridejo, prinesejo s seboj tudi “novce”. Je pa zanimivo, da za noben vstop ni potrebno plačati vstopnine – zgolj pobirajo prostovoljne prispevke. In večina turistov se sprehodi do dobro zastražene bazilike (kjer vojaki pregledujejo torbe), ne gredo pa na vrh hriba, ki nudi čudovit izlet.

Všeč? V bistvu je bila to prva cerkev, kjer ni bilo neprijetno hladno, predvsem pa, kjer je bilo tako veliko ljudi, da sem imel bolj občutek, da sem na kakšnem koncertu. Ja, všeč mi je arhitektura cerkve, predvsem pa nešteto detajlov, ki jo naredijo povsem drugačno in zanimivo.

p.s.: moment streznitve je prišel, ko sem opazil, da je pred baziliko čoln, v katerem so umrli migranti pred Lampeduso. Zakaj? Ker se turisti in verniki slikajo in delajo selfije pred njim.. Verjetno niso povsem razumeli, kaj pomeni ta čoln in verjetno je kdo pomislil, da gre za Noetovo barko..

Naročite se na moj YouTube kanal – https://www.youtube.com/ronikordis

Komentarji so zaprti.