Včerajšnja zgodba in sodni epilog o neprištevnem veleposlaniku, ki je med službovanjem v Madridu zapravil preko 100.000 eurov za nakup puščavskega skakača, 11 sekir, 15 macol, 1800 kozarcev, 77 cedilnikov, štiri kilometre električnih kablov, 69 adapterjev, 64 razdelilcev, 29 podaljškov, štiri antene, 37 klešč, 25 kladiv, 25 posod za gorivo, štiri zračne kompresorje, osem setov izvijačev, 107 izvijačev, 16 dlet, pet vrtalnih strojev in tri električne svedre… je razburkala domišljijo uporabnikov družbenih omrežij, prav tako pa je odprla kup vprašanj o kontroli države nad svojimi zaposlenimi.

To, kako je sodišče odločilo ni stvar polemike. Odločajo se na podlagi dejstev in to, da je ex veleposlanik bil spoznan za neprištevnega je pač pravilno. V tem primeru se postavlja vprašanja – kako je lahko neprištevna oseba, ki je bila veleposlanik v Madridu to funkcijo dobila in kako ne obstaja noben vzvod, da se to ne bi zgodilo še kdaj.

Namreč, predstavljajte si, da v nedogled zapravljate denar in potem, ko je treba plačati račune se sklicujete na neprištevnost.. Dvomim, da vam bi kdorkoli odpisal dolgove zaradi neprištevnosti, kot se je zgodilo to v njegovem primeru, ko je trošil moj, tvoj, naš denar in kupoval stvari, za katere ne vem povsem natačno, kako jih je uporabljal. Ampak ga povsem razumem – tudi jaz bi šel kdaj v šoping in nabavil vse, kar je mogoče nabaviti, če mi tega ne bi bilo potrebno na koncu plačati.

Da je zgodba še bolj bizarna. Taista oseba je tožila državo, ker so naredili preiskavo veleposlaništva v Madridu, v nekem drugem primeru se je znašel v vlogi pedofila.. Slučajno se je vse to dogajalo, ko je vlado vodil Janez Janša (8. vlada).

Ja, tudi jaz sem začel razmišljati, kako lahko izkoristim neprištevnost. V bistvu bi bilo zanimivo, če bi dobil na banki velik kredit (če bi mi ga seveda odobrila) in potem, ko bi ga bilo potrebno začeti vračati, bi se skliceval na neprištevnost. In če ne bi šlo skozi, bi se pritožil na višje instance sodstva v EU, tako kot vsakič znova grozijo pripadniki desnice.

Odzivi na Twitterju na neprištevnost bivšega veleposlanika?