O tem, da je z oblikovanjem v državni upravi marsikaj narobe, sem pisal že večkrat. Vendar le redko naletiš na takšen biser, kot je “.pdf” Davčni vodnik 2017 za fizične osebe, ki opravljajo dejavnost. Brošura je objavljena na spletnem mestu FU (Finančne uprave) in privablja nasmeške na obraz vsem, ki jo vidijo..

V bistvu je tako bizarno, da več točno ne vem ali naj se jočem ali smejim. Mogoče pa je bil njihov namen, da se tole viralno širi naokoli – v tem primeru mislim, da jim je celo uspelo! Ja, Comic Sans font za naslovnico je definitivno najboljša izbira. Da o “stock fotografijah” niti ne govorim.

Mogoče pa bi bilo smiselno, da bi imela država oblikovalca, ki bi dovolil, ali pa zavrnil takšne in podobne “pisarniške stvoritve” in bi le tako malce kontrolirali oblikovanje, ki je tudi del naše prepoznavnosti. In s takšnimi “brošurami”, narejenimi v “powerpointu” ne storimo ravno veliko za našo prepoznavnost – edino to, da se veliko ljudi nasmiha ko gleda takšno skropucalo.

4 Responses to Davčni vodnik 2017 / Comic Sans / Finančna uprava RS

 1. Miha pravi:

  Gledano malce drugače. Pa koga moti comic sans… samo nas iz dizajna (pomembno je da je vsebina jasna za uporabnika in seveda uporabna. Se je pa potrebno vprašati ali so te slike v gradivu kupljene ali so jih enostavno iz neta potegnili!!!

 2. Tomaž pravi:

  Če so pdf dejansko sestavili na Finančnem uradu, potem sem v bistvu ekstremno zadovoljen. Samo da ni zraven kakšne agencije in 20k€.
  Glede na to, kako hitro se davčna politika pri nas spreminja, bo tale mojster oblikovanja čez eno leto že čisti profi :).

 3. Ela pravi:

  Estet Roni. Sam svojo bajto poglej, preden se norca delaš. ;)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.