Ne pijem alkohola. Nikoli ga nisem poskusil. In bil sem športnik. Zavedam se, da smo Slovenci precej visoko na lestvici po količini popitega alkohola na prebivalca (11 litrov čistega alkohola, če sem včeraj prav zasledil podatek), pa vendar sem za točenje alkoholnih pijač na športnih prireditvah. A se mi je povsem strgalo?

Ne. Ravno nasprotno. Sem tako star, da se spomnim tistih časov (15 in več let nazaj), ko je bilo dovoljeno točenje alkoholnih pijač na športnih prireditvah. Ko si šel na nogometno tekmo, si lahko naročil pivo in ga tudi spil, brez da bi bilo karkoli narobe. Potem se je vse skupaj spremenilo.

Prepoved alkohola na športnih prireditvah in ostali zakoni, s katerimi so nam obljubljali, da se bo prodaja alkohola zmanjšala, da bodo delali več na preventivi in se bodo uspešno borili proti alkoholu v Sloveniji. Dejstvo je, da vsakih 11 ur umre nekdo zaradi alkohola. Dejstvo je, da tudi rigorozni zakoni tega ne spremenijo in temu smo priča zadnjih 15 let – sicer bi se v tem času stanje spremenilo. Pa vendar se ni, ker zakoni ne delujejo. Ker represija ne deluje. Ker se prepovedi da preprosto obvoziti.

Alkohol res ni bil prisoten na športnih tekmah, je pa bil prisoten pred tekmami. In to precej alkohola. Posledice so bile vidne po tekmi in življenje v bližini športnih stadionov je bilo vse prej kot preprosto. Dejstvo je, da tudi prepoved točenja alkohola mladim ni delovala – mladi so našli obvode in kupovali alkohole v trgovinah in potem pili po parkih. In ker je alkohol “sprejemljiva droga”, ki sicer povzroči veliko škodo – če bi naredili primerjavo z marihuano, ali cigaretami, bi bili presenečeni nad tem, vendar alkohol v Sloveniji toleriramo. Na njem ni napisov in “groznih” fotografij, kot so na cigaretah.

Ampak smo pa bolj papeški od papeža in še vedno velja prepoved točenja alkohola na športnih prireditvah. Ja, samo o tem delu predloga spremembe zakona, ki je sedaj v državnem zboru pišem. Zakaj?

Včeraj sem gledal “soočenje” Janija Möderndorferja, ki je vložil spremembo zakona in predstavnika organizacije, ki se bori proti alkoholu. Smešno in zabavno. Verjetno ta sprememba zakona ne bo rešila klubov iz “bunkovec” lige, kjer se že sedaj toči alkohol (neuradno in brez računa), ampak zagotovo pa se zaradi tega ne bo povečalo število alkoholikov v Sloveniji in drugo leto ne bomo imeli mrtvega na vsakih 5 ur zaradi alkohola, čeprav so nasprotniki te spremembe skoraj mirno to trdili.

Torej sem za točenje alkohola na športnih prireditvah? Da! Če bo zaradi tega preživel en nogometni klub, ali pa bo več ljudi šlo na nedeljsko nogometno tekmo, potem DA. Večina športnikov si po tekmi odpre pivo in niso alkoholiki. V Sloveniji ne potrebujemo omejevanja in birokratizacije vsega – potrebujemo pa izobraževanje, predvsem pa nam manjka kultura pitja alkohola.

Kot pri cigaretah, bom tudi tukaj se ponovil. Če bi bilo državi do tega, da bi ljudje prenehali piti alkohol (kaditi cigarete), bi dvignili ceno na nerazumno mejo in bi stvar uredili. Ja, za tiste, ki vas skrbi črni trg – vedno je obstajal in bo obstajal. Ampak dvomim, da bi kdorkoli pil pivo, če bi to stalo 20 eurov! Torej obstajajo obvodi, če bi se res vsi tako trudili, da se izkorenini alkohol ali tobak. Vendar država dobi precej več denarja od trošarin in davkov, da bi se odločila za takšno potezo.

In ko smo že pri tem – Amerika je zelo tradicionalna in konzervativna. Pa vendar se tam lahko pije alkohol na športnih prireditvah in je “junk food”, ki je prav tako eden izmed dejavnikov tveganja za smrt!

p.s.: če sprememba zakona ne bo šla skozi, potem pričakujem da bodo drugo leto statistični podatki o popitem alkoholu in številu mrtvih na dan precej manjši in da bom lahko mirno zapisal, da jim čestitam. Sicer je tole zopet pesek v oči in š ena izmed neumnosti!