Ko desničarji vpijejo svoboda govora..

Svoboda govora. Ena izmed najbolj izrabljenih besednih zvez, ki smo ji priča v času demokracije. Nekoč, ko smo živeli v socializmu nismo poznali svobode govora – sedaj, ko živimo v demokraciji, pa vse, kar kdo izjavi sodi v to kategorijo. No, temu ni povsem tako in največjo težavo z razumevanjem svobode govora imajo desničarji..

Za njih svoboda govora zajema prav vse. Kako bi bilo lahko drugače, če pa takšno prakso “fura” njihov idol – ki lahko na Twitterju žali vse po vrsti. Ja, Janez Janša izkorišča “svobodo govora” precej podobno, kot to počne Donald Trump.

Njemu zvesti “podaniki” mu aplavdirajo in z največjim veseljem retvitajo stvari, ki si ne zaslužijo, da bi jih napisal / izrekel vodja politične stranke. In potem poskušajo biti še bolj direktni in še bolj inovativni – vse v žaru svobode govora. In ko jih nekdo opozori na to, da se njihova svoboda konča, ko se začne svoboda drugega (zlajnano, saj vem) – potem skočijo v zrak in začnejo iskati povezave v preteklosti.

Če koga zanima bolj jasna ločnica med svobodo govora in sovražnim govorom, potem svetujem branje znanstvenega članka, ki sta ga napisala Mitja Sardoč in Boris Vezjak – MED SVOBODO IZRAŽANJA  IN SOVRAŽNIM GOVOROM:  DILEMATIČNA RAZMERJA