Tudi Planet TV bo plačljiv / plačali bomo naročniki, kdo drug …

Najprej je Pro Plus dosegel, da mu operaterji plačujejo. In operaterji to zaračunavajo nam – naročnikom. Večina je bila tiho, kot smo že navajeni. Saj smo Slovenci, kajne?! Sedaj se je za podobno taktiko odločil tudi Planet TV. Tudi oni bi radi dobili denar od kabelskih operaterjev in zaslužili vsak mesec precej več, kot pa zaslužijo sedaj. Seveda bodo operaterji sprejeli to in v končni fazi bomo plačali zopet naročniki. Kdo pa drug?!

Po podatkih naj bi Planet TV zahteval za vsakega uporabnika 1,20 evra. Zanemarljivo, kajne? Sploh v primeru, da tega programa nikoli ne spremljaš. Ampak Pandorino skrinjico je odprl Pro plus in pristojne institucije niso znale pravilno odreagirati. Kot sem napovedoval, ko je Pro plus dosegel ta dogovor in se naročniki nismo odprli, bodo sedaj začele padati domine – in kmalu pričakujem, da bo tudi vsak regionalni program želel nekaj centov od vsakega naročnika.

Seveda bomo Slovenci mirno in tiho tudi to požrli. In svet bo šel naprej, kot da se ni nič zgodilo.

Če se kabelski operaterji ne bi odločili, da sprejmejo ponudbo, bi doživeli revolt gledalcev. Vendar. Obstaja tudi druga opcija, za katero pa se ni nihče odločil – da bi dali uporabnikom na izbiro – ali želijo spremljati “plačljive programe” in posledično tudi plačati višji znesek za to ali pa bi se lahko uporabnik odločil, da tega ne želi.

Volk sit, koza cela in operaterji bi imeli nov paket, ki bi vseboval te programe. Precej boljša odločitev bi bila to za vse uporabnike, ki bodo sedaj primorani plačati višji znesek. Po drugi strani pa tole prikaže situacijo, ki je v Sloveniji trenutno prisotna – če si velik, potem si lahko privoščiš takšno izsiljevanje. In če gre skozi, potem ni hudič, da ne boš zahteval več in več.

Sedaj bosta Pro plus in Planet TV imela win win situacijo – za njih. Ne bo se jim zmanjšalo število naročnikov (kot bi se v primeru uvedbe posebnega paketa), torej posledično tudi ne bodo imeli izpad prihodkov iz naslova oglaševanja. Ja, kaj bi si človek še želel.

Recimo, da sem malce praktičen – kot da bi se vlada čez par let odločila, da uvaja davek na izdihan zrak. In bi ga moral plačati vsak državljan Slovenije glede na njegovo težo. Top ideja, kajne? Približno tako je s plačevanjem obvezne naročnine za ta kanale..