Odprto pismo poslanki Julijani Bizjak Mlakar / Mladi zdravniki Slovenije

Spoštovana poslanka Julijana Bizjak Mlakar,

na seji državnega zbora, 20. jun., ste izjavili nekaj, kar laični poslušalec lahko razume zelo dvoumno. Vaše navedbe, v katerih omenjate »svete krave, pohlepneže, ki v zdravstvu iščejo zaslužke, kvarijo socialno pravično državo, umetno podaljšujejo čakalne dobe, si ne beležijo svojega delovnega časa, imajo enega ali več espejev ali deoojev, v katerih izvajajo zasebno zdravstveno dejavnost, se pehajo za zaslužki in kradejo iz javnih zavodov«, se lahko razumejo bodisi kot da imate o zdravnikih na splošno tako mnenje, bodisi ciljate na nekaj posameznikov, zaradi katerih naj bi prihajalo do vseh omenjenih anomalij.

Bolje poučeni poslušalec seveda takoj ugotovi, da ne morete misliti prvega, t.j. da to velja za zdravnike splošno. Zdravniki smo samo ljudje, ki delujemo enako kot ostale skupine zaposlenih – največja večina je poštena, delovna in svoj poklic opravlja z odgovornostjo. V največji meri delamo v in zgolj v javnih zavodih in prejemamo plače, kot nam jih dodeli država. Trenutno nas je približno polovica zdravnikov mlajših od 40 let, naše vsakdanje zgodbe, značaji in zaslužki so precej daleč od kakršnihkoli zgodb zaslužkarstva. Povprečna plača zdravnikov v Sloveniji z vsemi dodatki in dežurstvi vred je 1900 evrov neto. Veliko število je zdravnikov, ki kot zdravniki specialisti po desetih letih delovne dobe prejmejo od 1400 do 1600 neto plače za 40-urni delovnik. Za ta denar recimo zdravnik družinske medicine povprečno pregleda skoraj 1000 bolnikov na mesec oziroma prejme približno 1,5 evra na posamezno obravnavo bolnika. Kot tipična primera dela in zaslužka zdravnikov navajamo v nadaljevanju zgodbi dveh zdravnic s pripadajočimi dokazili. Torej ste v mislih morali imeti zgolj peščico zdravnikov, ki se v sistemu dobro znajde in ga s pridom izkorišča za lastno dobrobit in okoriščanje.

Zelo dobro poučeni poslušalec pa bi v Vaših izjavah prepoznal pronicljivo samokritiko. Takšno neurejenost v zdravstvu namreč dopušča država s svojimi zakoni in politiko. Kot poslanka imate moč to spremeniti, še več, pripadate stranki, ki je na vladajočih mestih preživela kar največ časa. Med drugim ste zdravstveno politiko sooblikovali z nekaj svojimi zdravstvenimi ministri. Posledično težko zaključimo kaj drugega, kot da ste soodgovorni za zdravstveni sistem, ki dopušča vse naštete anomalije.

V upanju na manj dvoumno kritiko zdravniškega dela Vas lepo pozdravljamo in upamo na dobre predloge, ki bodo prispevali k boljši ureditvi zdravstvenega sistema!

»Sem zdravnica specializantka in delam tudi po 260 ur na mesec, kar pomeni, da delam več kot 60 ur na teden. Vsak dan z elektronsko kartico beležim svoj prihod in odhod. Mnogo dni v mesecu pridem v službo zjutraj, nato ne grem domov ob 15h, ko se redni delovnik zaključi, ampak ostanem še popoldan in nato še ponoči. Naslednji dan ne grem po neprespani noči domov, ampak še ostanem na delovnem mestu, da oddelam svoje redno delo do 15h. V bolnišnici ne zmorem in ne želim delati toliko dnevov in noči, čeprav sem še v drugi polovici nosečnosti toliko delala zaradi hudega pomanjkanja zdravnikov, in to na urgenci! Delam torej za enega in pol zdravnika podnevi, ponoči in ob vikendih in zato prejmem tudi toliko višje plačilo. Kot dokaz prilagam plačilno listo za opravljenih 292 ur v mesecu in neto izplačilom 2603 evre.»

»Sem sobna zdravnica v urgentni ambulanti in na terenu in za svoje delo z vsemi dodatki na račun prejmem okoli 7 eur/uro, ob tem prejmem še nadomestilo za kilometrino in malico in nič drugega. Kot dokaz prilagam plačilno listo, iz katere je razvidno, da sem za 40-urni delovnik prejela okoli 1300 eur neto. Moja bruto plača za 40-urni delovnik znaša torej okoli 2100 eur. Ker ste javna uslužbenka je na vpogled tudi vaša bruto plača, ki znaša 4.260 eur, kar je natanko dvakrat več! Ne bom sodila, ali si tak znesek zaslužite ali ne, ne bom pa vas zmerjala s pogoltnežem.«

Mladi zdravniki Slovenije

P.S. Imena avtoric hranimo v okviru Mladih zdravnikov, prav tako njune plačilne liste.

zapis je originalno objavljen na Facebooku