Pred časom sem pisal o dragih stanovanjih v soseski Zeleni gaj na Brdu, ki jih prodaja Stanovanjski sklad Republike Slovenije. To, da so cene enormne in da so postavitve stanovanj vse prej kot optimalne je jasno na prvo žogo. Ampak par dni kasneje sem dobil klic kolega, ki dela v arhitekturnem biroju Kunstel & Kikel in vabilo na ogled stanovanja, ki so ga preuredili v soseski Zeleni gaj – da pokažejo, kako se da, kljub čudni postavitvi iz malega stanovanja narediti nekaj precej drugačnega in življenjskega.

Ko sem prišel v Zeleni gaj sem odkril, da soseka blokov sploh ne izgleda tako slabo. V bistvu je precej dobro zasnovana, ampak novejši objekti kvarijo celotno sliko. Ampak jaz nisem arhitekt in o teh stvareh nimam pojma, zato sem se odpravil v prvo nadstropje, kjer sta me pričakala Ana in Luka.

Ko vstopam v tuje stanovanje, se vedno zanesem na svoj občutek. V nekaterih stanovanjih se počutiš dobro, v drugih pač ne. In ko sem vstopil skozi vrata sem se počutil domače. Glede na to, da gre za arhitekturni biro, ki je skupaj z izvajalci preuredil stanovanje, sem pričakoval sterilnost in samo belo barvo. Vendar sem se motil. Zelo.

Enosobno stanovanje v velikosti 45 kv. metrov in s precej velikim balkonom je sicer zanimivo, ampak to, da vse bazira na eni sobi za življenje ni najbolj uporabno. Ideja pri predelavi stanovanja je bila preprosta. Da se loči spalni del od bivalnega, predvsem pa, da se naredi stanovanje primerno tudi za delo od doma in da ima dotik domačnosti.

Rešitve, ki so bile uporabljene, predvsem pa elementi, ki so delo domačih izvajalcev, so samo malenkost dražje od podobnih stvari, ki jih ponavadi nabavimo v IKEi. Je pa res, da je bilo del v stanovanju zelo veliko – začelo se je z nižanjem stropa in z izdelavo zanimive rešitve za LED lučke, ki pričara posebne barve na strop.

Nadaljevalo se je s predelno steno, ki služi svojemu namenu – da ločuje bivalni prostor od spalnega, kjer se bohoti velika postelja. Na drugi strani pa je velika odprta omara, ki pa jo je mogoče s posebno zaveso skriti in tako stanovanje dobi povsem drugačno zasnovo, predvsem pa občutek, da ni to enosobno stanovanje.

Vsak detajl je bil načrtovan in narejen tako, da služi svojemu namenu. Kavč (KAUCH) je modularen in ga je moč spremeniti po potrebi. Miza je narejena tako, da ima precej prostora za odlaganje stvari. Barve so izbrane tako, da gredo odlično skupaj – les in železo, sivine v kuhinji in svetlejše barve v kopalnici.

Seveda me je, v maniri pravega Slovenca zanimalo, koliko je stala investicija v to stanovanje. Priznam, sam sem pričakoval ceno preko 50.000 eurov dodatno vloženega denarja, vendar je celotna predelava in celotna oprema stala manj kot 30.000 eurov. S tem, da je cena kuhinje preko 10.000 eurov.

Glede na to, da nimam veliko izkušenj z arhitekti, predvsem pa, da se do sedaj nisem imel priložnost veliko pogovarjati z njimi, je bil pogovor o njihovem delu, ki je trajal več ur, zelo zanimiv. Predvsem pa so mi bili všeč odgovori, ki sta mi jih podala Ana in Luka.

 • Zakaj bi kupec stanovanja izbral arhitekta, da mu opremi stanovanje, če pa to zna vsak sam?!

Drži, Slovenci smo vsestranski narod. In marsikdo se loti vsega sam. Skočiš v IKEo in potem doma sestavljaš. Takšna oprema stanovanja je za krajše časovno obdobje, če pa želiš malce bolj inovativne rešitve, predvsem pa če želiš malce bolj unikatno stanovanje, potem je pomoč arhitekta zelo dobrodošla in lahko prinese precej nižje stroške, kot sicer.

 • Kaj je delo arhitekta pri takšnem procesu prenove / opremljanju stanovanja?

Marsikdo si napačno predstavlja, da je delo arhitekta to, da zriše vse skupaj in to drago zaračuna. Pri nas poskrbimo, da pripravimo projekt, da poskrbimo za vse papirje, da se dogovorimo z izvajalci in da potem tudi spremljamo in korigiramo celotno izvedbo. Da se naročniku ni potrebno ukvarjati z izvajalci in roki, ki se jih morajo držati, ampak da je to prepuščeno nam, ki poskrbimo, da bo na koncu projekt tak, kot je bil dogovor na začetku.

 • Kako se začne proces? Kaj je potrebno, da se naredi dober projekt?

Vsakega naročnika obravnavamo individualno in se poskušamo približati njegovim željam, predvsem pa potrebam. Gre za pogovore in pričakovanja. Predvsem pa gre za to, da se vzpostavi odnos med naročnikom in arhitektom, ker v tem primeru je precej lažje delo. In gre za zaupanje, saj v končni fazi pripravljamo stanovanje, kjer bo naročnik živel in če se v njem ne bo dobro počutil, potem nismo dobro opravili svoje naloge. Arhitekt mora upoštevati želje, vendar mora znati tudi dobro in argumetnirano razložiti zakaj se česa ne da.

 • Kje najdete izvajalce s katerimi sodelujete? Vedno poslušamo, da ni dobrih izvajalcev in da vsi veliko obljubljajo in na koncu malo naredijo?

Ponavadi nastane problem, ker ni nadzora nad izvajalci, ali pa ker ni dovolj strokoven nadzor. Potem smo priča izgovorom in odlašanju. Sami že vrsto let sodelujemo z izvajalci, ki so strokovnjaki na svojem področju in v tem času smo našli zaupanje, ki je obojestransko. Z določenimi rešitvami presenetimo izvajalce, ali pa nam celo oni sami predlagajo rešitve na katere nismo pomislili. In z njimi imamo dolgotrajne odnose, saj drži, da je težko najti zanesljive izvajalce, ki se držijo rokov in ki so tako natančni, kot mi želimo.

Kje najdete Kunstel & Kikel?

Kako je potekala predelava stanovanja?2 Responses to Stanovanje Zeleni gaj na Brdu / Kunstel & Kikel arhitekturni biro

 1. fsh pravi:

  Vsi ti ostri robovi so grozni. Mene bi bilo strah živeti v takem stanovanju.

  Tudi Feng Shui čisto podrt.

 2. Anonimno pravi:

  fsh – kateri ostri robovi? Stanovanje je projektirano tako, da omogoča uporabniku neovirane prehode brez da bi se kamorkoli udaril. Miza ima lepo zaobljene robove; postelja je v celoti oblazinjena, in tako dalje. Če misliš na kovinske elemente, so projektirani v minimalni razdalji od stene, da so še uporabni. Preizkušeno uporabnica živi oz. se giblje v njem vsakodnevno, pa se še enkrat ni udarila ;) tudi otroci so bili že pri njej na obisku, pa se nihče od njih ni udaril, pa so zelo živahni. V osnovi je pohištvo ortogonalne oblike in ne organske. Če bi projektirali vrtec, bi seveda veljajo drugačni standardi ;)

  Resnično smešna pa je druga trditev – uporabnico je resnično strah živeti v takem stanovanju, najbolje da sploh ne živi ;) In mislim, da bi se vsak “tresel” živeti v takem stanovanju, ampak ja, uporabnica se dnevno sooča in premaguje ta strah :D

  Feng shui pa odlično funkcionira! Niti enega ogledala ni direktno pozicioniranega od vhoda, niti en prehod ni poziciran direktno – energija se odlično pretaka med prostori. Tudi kovinskega ali lesenega ni preveč, in vlada med elementi uravnotežena kombinacija žensko moških elementov, harmonija med hladnim in toplimi elementi, uravnoteženost med hladnimi in toplimi barvami. Še bloger se je počutil domače, za razliko od drugih stanovanj.

  fsh – z veseljem te uporabnica povabi na ogled da se o vsem prepričaš sam ;)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.