Bravo Svetlana Makarovič. Bravo tržaški partizanski pevski zbor Pinko Tomažič. Bravo vsem ostalim nastopajočim. Bravo vsem, ki ste se udeležili dogodka na Kongresnem trgu in pokazali, da vam ni vseeno v kakšni državi živite. Po drugi strani pa sem negativno presenečen nad kulturo domoljupcev, ki so prišli na Kongresni trg.

To, da bo prišlo do provokacij, je bilo jasno, saj so določeni ljudje želeli na vsak način preprečiti dogodek. To, da bodo prišli tja, je bilo vsem jasno. Ampak to, da so prišli z piščalkami in se drli “kdor ne skače ni Slovenc” pa nekako ne gre v kontekst. Na srečo je bila policija pripravljena in so jih “robocopi” osamili in na srečo je njih 30 pokazalo kakšna je njihova kultura in kakšna je njihova zavest.

Ne bom ocenjeval te skupine, ker bi mi bilo to pod častjo, je pa dejstvo, da kljub pozivom desnice za ta “spontanti upor” ni bilo večjega odziva – kar pomeni, da se tudi to spreminja v tej deželi. Mogoče pa desnica ne more več spraviti ljudi na ulice ob tlesku prstov. Na srečo so jim po pol ure pošle moči in so se v temi odpravili domov. Kako pričakovano in še lepše je videti, ko jih nihče ne upošteva. Sploh!

Sicer pa. Vrhunska prireditev, konciznost Svetlane Makarovič je povzročala kurjo polt, da o petju in nastopih na odru niti ne izgubljam besed. Ponosen, da sem bil na Kongresnem trgu in vesel, da v Slovencih še tli narodna zavest!